facebook
twitter

Наблюдател

Стабилизация на мизерията

Всеки ръст, умножен по липса на политики, е равен на 0
5 693
 Pixabay
Когато добавиш малък процент към мижави доходи, не се получава нищо повече от стабилизирана бедност.

Възходът на една икономика обикновено е бавен, постепенен, провалът винаги е бърз. Преди десет години всички даваха за пример Турция, която заедно със страни като Полша не бе засегната в сериозни размери от световната криза. Сега инфлацията в Турция премина 25% на годишна база. Венецуела пък, една страна, която не може да се оплаче от липса на природни ресурси, се приближава до предсказаните от Международния валутен фонд (МФВ) данни за инфлация от 1 милион процента на годишна база.
Има страни, които бележат феноменален ръст, примерно Етиопия, Мианмар, ДР Конго вдигат всяка година своя БВП с по 10 на сто и това изглежда като страхотен повод за хвалба. Може би е така, ако не отчитаме ниската база, от която се мери.
 

Къде сме ние?

Ние сме там, където са повечето страни в света, които се стремят да осигурят устойчив растеж, като не клатят рязко кораба. Нито бележим страхотен ръст, нито се сгромолясваме. Ние сме там, където бяхме и вчера, и онзи ден. За големите страни това поведение е повече от приемливо - така поддържат високото жизнено ниво. Но тъй като ние сме зле, с подобна "последователна фискална дисциплина" ние стабилизираме мизерията.
Управляващите се хвалят с Бюджет 2019, като цялата хвалба всъщност се изчерпва с 2 думи: “повече пари”. Това безспорно е така - има повече пари. Наличието на повече пари обаче не ни прави много по-богати. Прави ни все така бедни.
През 2019 г. страната ще гони ръст от 3.7% при дефицит от 0.5%. Кабинетът на Борисов ще има да преразпределя 44.5 млрд., което е доста -

5.8 млрд. повече за раздаване, и то в изборната година 

С тези пари ще се вдигнат заплатите в целия бюджетен сектор с 10 на сто, а учителите специално ще получат + 20 на сто, така че стартовата заплата на учител ще скочи от 760 на 920 лв. Приоритетно парите ще отиват за образование, отбрана и социална политика.

Така звучат нещата в света на големите пари.

В реалния свят, където миналата седмица двама пенсионери умряха от студ, числата звучат по иначе. Тук историята се свежда до твърдението на Борисов, че дава 50 млн. лв. повече за пенсии, което осигурява ръст на пенсиите от 5.7 на сто и болезнената реалност, в която пенсионерите получават поредното увеличение, което е цифром и словом 11 лв. и 40 ст. (с толкова ще скочи минималната пенсия в България - от 207.60 на 219 лв). За чужденците и за българите, живеещи в чужбина, това прави 112 евро. Пак за сведение - става дума за пенсии, които са далеч под прага на бедността в България, който е изчислен на 348 лв./178 евро. При такива суми не знам колко дебелокож трябва да си, за да се радваш на “ръст”. А хич?, ще отвърнат феновете на стабилността. Извинете, по-добре всички да си отидем бързо и мирно, отколкото да гадаем дали едни дядо и баба от село Бреница са починали от студ, от глад или от липсата на каквато и да е помощ. (Това са новини от миналата седмица.)
Защо акцентирам върху пенсиите? Защото най-много бюджетни пари се харчат традиционно за пенсии и социални грижи - вече 13.9 млрд. лв. Защото, въпреки че пенсиите са срамно ниски, дефицитът във фонд "Пенсии" вече е 3.7 млрд. лв. (приходи 5.1 млрд. лв., планирани разходи - 8.8 млрд. лева). Което означава, че и в близките години

 

мизерията задължително ще расте.


А тя ще расте, защото демографската картина е плачевна, а хората, които работят, получават твърде малко, за да напълнят дупката. Безспорно, вдигането на доходи в бюджетната сфера ще доведе до по-големи приходи за фиска (дори тази година са събрани с 900 млн. повече данъци). Лошото е, че без реални политики, в случая демографска политика, увеличението на доходите на част от работещите не решава по никакъв начин проблема с пенсиите, примерно. В бюджет 2019 няма промяна в социалните плащания за бременност, за второ или трето дете, за първокласници, за младежката безработица - в нито една сфера, която по някакъв начин се докосва до демографската политика. И така - всяка година парите растат, държавата преразпределя все повече, но без реални политики всичко потъва, без да решава проблеми.  
Абсолютно същото упражнение се прилага в други сфери. Например в социалната сфера парите се увеличават с вече обещаните 150 млн. лв. за хората с увреждания. Парите се изписват, реална политика не се вижда.
Увеличават се парите и за полицаите. Тук обаче продължава да е в сила правилото - 90 на сто от бюджета на МВР отива за заплати. Никакви политики. А, да, всъщност единственото действие в МВР, което се очертава ясно на хоризонта, е разделянето с работещите пенсионери. Те са 250 души.
Същата е картинката в здравеопазването. Парите там традиционно растат с половин милиард на година. Парите растат, политиката е същата - промяна няма. 
Социалните помощи за отопление през настоящия отоплителен сезон ще се увеличат с 40 млн. лв., което няма как да не гарантира нови случаи на замръзнали от студ пенсионери. Защото, освен от дърва, пенсионерите се нуждаят от доста други неща, които не са обхванати в пълнота от никаква политика за хората в третата възраст.
Има и сфери, в които ще се види осезаемо подобрение.

 

Все пак не забравяйте - годината е изборна 

 

Общините например ще получат по-голям трансфер от държавата - малко под половин милиард ще отиде за капиталови разходи. Това са много пари за автобусни спирки, гробищни паркове, асфалт. Освен това с решение на общинските съвети вече 100% от общата капиталова субсидия ще може да се насочи към ремонт на уличната мрежа например. Всичко това ще доведе до небивали ремонтни дейности в периода от първа пролет до края на септември. Разбира се, тук също ще има действия без сериозна политика. Голямата цел е Бойко да каже: “Ето, дадохме 500 милиона за общините!”, което ще чуете около сто пъти наесен, в предизборния месец.
България свърши не малко в последните 25 г. В сила са не малко монетарни ограничения, които възпират инфлацията например. Данъчната система бе облекчена, стана ясна и събираемостта расте, напук на БСП. В същото време обаче социалистическата държава продължи да живее - фискът преразпределя все повече и повече пари, останаха в сила един куп ценови контроли, бизнесът все още се сблъсква с един куп разрешителни режими.
Политики няма. Мизерията расте, а единственият достъпен начин да се наложи промяна е да се протестира под прозорците на Бойко, който да се смили и да даде.
 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лято 2020: За да (не) остане природа след нас

23.09.2020

Екип на Сега

2391
Безсилието на ГЕРБ прави Караянчева непоклатима

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6336 9
Убийството на паркове и градинки стартира с аплодисменти

22.09.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2952 17

Коментари

ppipi7766

Безспорно, вдигането на доходи в бюджетната сфера ще доведе до по-големи приходи за фиска

Хафторчето!

Това може да се случи само ако увеличението дойде от кредити ( не дай Боже).

Иначе първо вземаме от реалният сектор 100 лева повече, малко крадем, малко режийни и връщаме 50 в реалната икономика.

Интересно какво би станало ако оставим тези 100 лева в реалната икономика?

Бюджетари, Сър!

 

mick

Всъщност всички развити държави са яко в дългове и това е все едно на състезание да се използва яко допинг срещу такива държави като нас дето я караме с много по-малко дългове.

 

А връзката между привлечен дълг и БВП е експоненциална. По две причини - заради банкирането с частичен резерв и заради фондовата борса/ако е развита достатъчно/. 

 

Вярно има и една трета причина - геополитика, на едни се раздават огромни кредити/трилиони/ на суперниска лихва, а на други по няколко милиарда и то на супервисока лихва.

Денебал

Мизерията расте, а единственият достъпен начин да се наложи промяна е да се протестира под прозорците на Бойко, който да се смили и да даде.

E, това за съжаление може да помогне само на някои "наши" хора. А другите трябва да търсят други решения....❓❕

Утринен зов

Е и какво, за да даде на едни ще трябва да вземе от други. Де да можеше да го вземе от Аурубис или от Дънди, ама не става, ще вземе от здравните да даде на даскалите или обратно.

И ако продължим веригата на разсъждения накрая пак се надънваме на извода, че и големите трябва да плащат данъци и да има механизъм това да се направи. Оттам ще дойдат парите, а не от верния фискален апарат на зарзаватчията.

А що се отнася до демографията - и да се вдигне даже с 20 %  това прави  около 7-8 хиляди българчета отгоре. От една емиграция годишно се губи няколко пъти повече. Ако тук остават повече пари, а не ни изстискваха като лимони ще се вдигне и стандартът, а оттам ще намалее емиграцията.
А как реагираха по времето на Орешарски големите хранителни вериги, когато плахо се опитаха да ги накарат да си плащат данъците. Посягали сме на устоите на демокрацията. Ценности сър.

dobadoba

Нищо лично, но статията е в силно отрицателен план.

Петьо веднага може да почне работа в Дойче Веле, стилът е точно техния.

Представям си какво щеше да пише, ако бюджета беше орязан!

⚓️

дъртреалист

Ключовата дума е "стабилизация".

Като няма други ценности, остава тази. 

Защото Народът НЕ Е ПОИСКАЛ управление с определено качество, 

е доволен, че поне няма хаос. 

Ето, имате стабилност.

Някой поискал ли е стабилно увеличаващ се ръст, на икономика, ГДП, жизнено равнище?

Само за доходите се поиска увеличение, но те са така изостанали, че е тъжно да се говори...

 

Mrx

В същото време обаче социалистическата държава продължи да живее - фискът преразпределя все повече и повече пари, останаха в сила един куп ценови контроли, бизнесът все още се сблъсква с един куп разрешителни режими.
Политики няма. Мизерията расте, а единственият достъпен начин да се наложи промяна е да се протестира под прозорците на Бойко, който да се смили и да даде.

 

Е и каква рецепта дава наш Цеко. Пак либераски. Фискът преразпределял. Ами ако останем чорбаджиите да дават по-големи заплати съвсем ще я закъсаме. Истината е, че няма достаатъчно производство. И каквото го има не плща достатъчно, то е производство на ишлеме, произвежда евтина продукция, с коятя на Запад нямат сметка да се занимават. . Е какво катп се премахнат разрешителните режими. Всичкото народ ще се юрне да проивежда. Айде холам, у нас фирма не се прави труудно. Трудното е какво ще произвеждаш, от къде ще вземеш пари за производството, какви пазари има за това производство. Бяха затрити големите проивоства на тежката

Е и каква рецепта дава наш Цеко. Пак либераски. Фискът преразпределял. Ами ако останем чорбаджиите да дават по-големи заплати съвсем ще я закъсаме. Истината е, че няма достаатъчно производство. И каквото го има не плща достатъчно, то е производство на ишлеме, произвежда евтина продукция, с коятя на Запад нямат сметка да се занимават. . Е какво катп се премахнат разрешителните режими. Всичкото народ ще се юрне да проивежда. Айде холам, у нас фирма не се прави труудно. Трудното е какво ще произвеждаш, от къде ще вземеш пари за производството, какви пазари има за това производство. Бяха затрити големите проивоства на тежката химия, на металургията, на машиностроенето, електрическата и електронна промишлееност. И сега такива като наш Цеко ни дават акъл. 

Каква трябва да е политиката. Тя трябва да е държавата да се намеси в икономиката и производството, със своята мощ. И вместо да се хвърляха милиарди за саниране и други подобни, държавата трябваше да започне да създава производство. Ние по-възрастните знаем как ставаше това. В края на 40-те и 50-те в моят малък род

Е и каква рецепта дава наш Цеко. Пак либераски. Фискът преразпределял. Ами ако останем чорбаджиите да дават по-големи заплати съвсем ще я закъсаме. Истината е, че няма достаатъчно производство. И каквото го има не плща достатъчно, то е производство на ишлеме, произвежда евтина продукция, с коятя на Запад нямат сметка да се занимават. . Е какво катп се премахнат разрешителните режими. Всичкото народ ще се юрне да проивежда. Айде холам, у нас фирма не се прави труудно. Трудното е какво ще произвеждаш, от къде ще вземеш пари за производството, какви пазари има за това производство. Бяха затрити големите проивоства на тежката химия, на металургията, на машиностроенето, електрическата и електронна промишлееност. И сега такива като наш Цеко ни дават акъл. 

Каква трябва да е политиката. Тя трябва да е държавата да се намеси в икономиката и производството, със своята мощ. И вместо да се хвърляха милиарди за саниране и други подобни, държавата трябваше да започне да създава производство. Ние по-възрастните знаем как ставаше това. В края на 40-те и 50-те в моят малък род

химия, на металургията, на машиностроенето, електрическата и електронна промишлееност. И сега такива като наш Цеко ни дават акъл. 

Каква трябва да е политиката. Тя трябва да е държавата да се намеси в икономиката и производството, със своята мощ. И вместо да се хвърляха милиарди за саниране и други подобни, държавата трябваше да започне да създава производство. Ние по-възрастните знаем как ставаше това. В края на 40-те и 50-те в моят малък род

Е и каква рецепта дава наш Цеко. Пак либераски. Фискът преразпределял. Ами ако останем чорбаджиите да дават по-големи заплати съвсем ще я закъсаме. Истината е, че няма достаатъчно производство. И каквото го има не плща достатъчно, то е производство на ишлеме, произвежда евтина продукция, с коятя на Запад нямат сметка да се занимават. . Е какво катп се премахнат разрешителните режими. Всичкото народ ще се юрне да проивежда. Айде холам, у нас фирма не се прави труудно. Трудното е какво ще произвеждаш, от къде ще вземеш пари за производството, какви пазари има за това производство. Бяха затрити големите проивоства на тежката химия, на металургията, на машиностроенето, електрическата и електронна промишлееност. И сега такива като наш Цеко ни дават акъл. 

Каква трябва да е политиката. Тя трябва да е държавата да се намеси в икономиката и производството, със своята мощ. И вместо да се хвърляха милиарди за саниране и други подобни, държавата трябваше да започне да създава производство. Ние по-възрастните знаем как ставаше това. В края на 40-те и 50-те в моят малък роден град електричесво произвеждаше една "юзина" и викахме. Колкото една къща. Селата наоколо нямаха ток. Не разбрахме как се построиха "Мариците", "Бобов Дол", "ТЕЦ Варна" 5-те блока на АЕЦ "Козлудуй", редица хидроелектрически централи, ПАВЕЦ "Чаира", и мниго други, и цяла България светн. Сега 30 години се чудят как да построят "Белене". 20 години строиха "Дунав мост 2", а "Дунав мост 1" се построи за година и половина. Изтървахме "Бургас-Андрианополис", "Южен поток", сега гърците ще го грабнат и ний пак ще си останем с празното хъбче, щото на нашите политици главите им са празни. Не може празни глави да пълнят празно хъбче. Ще изтървем и пътят на коприната, защото така и не успяха за 30години да направят една магистрала до Дунав мост 2.  

Weiß

Стабилността, с коята се хвалят нашите управляващи, в същност е нашето примирение, че те толкова могат.

Въпреки примирението ни, ние непрекъснато сме В очакване на Юнакът балкански,

който ще дойде като месия и ще ни изведе от тази проклета стабилност.

Защото народът много добре разбира, че който не се развива, загива!

grainis

България може да застане бързо на челно място по богатство в ЕС и в света.

 

Минимална заплата 5000 лева, минимална пенсия 1000 лева, безусловен базов доход 500 лв., могат да бъдат постигнати в рамките на само 2-3 години, чрез въвеждане на Водородна Икономика и Високи Технологии.

 

България в момента няма никаква ДОКТРИНА за развитие.

 

Ще вземем от Фиска, от Митниците, нови такси и данъци, уж за чист въздух, нови застраховки, ще одерем още някоя кожа от голия гръб Андрешков, ще изгоним всички инвеститори до шушка - абе я се разкарайте !

 

Жълтите Жилетки вече са тук, не виждате ли? Не усещате ли мирис на БАРУТ ? 

 

Няма да имате време дори да пресечете границата ! 

 

Ако разбира се не ви щракнат микро-мозъците, че в Белене можем да произвеждаме Водород без пари и да го продаваме по 10 долара за килограм по света.

Заедно с водородни генератори, двигатели, турбини и системи.

 

Експорт за СТОТИЦИ милиарди евро.

 

Тотално спиране вноса на газ и горива от Русия и другаде, за 7 милиарда евро.

 

Така се бори бедност, болест и мизерия, с АКЪЛ , а не със скубане на жива плът от роба.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Каква мизерия? Населението живее със стандарта, който си е заработило с труда и способностите си. В други държави си заработват повече и получават повече. Не става да работиш като у нас, а да получаваш като в Германия. 

Аман от безпочвено сиромахомилство, досажда това непрестанно каканижене - малко плащат, дайте още...

Гарванът

То хубаво, но държавата не плаща осигуровките и данъците за своите служители.... т.е. тя не плаща сама на себе си.... А и с тази раздута администрация....

Влез или се регистрирай за да коментираш