Quantcast
Кръстникът на Горанов отказа да коментира имотни въпроси | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Кръстникът на Горанов отказа да коментира имотни въпроси

Бареков декларира имоти за 1 лв.
Обновена
10 727
 Пресцентър Презареди БГ
Евродепутатът Бареков във вторник публикува снимка с лидера на "Атака" Волен Сидеров в Европарламента. Двамата се срещнали с европейските консерватори. Бареков декларира как купува и ползва имоти срещу 1 лев.

Кръстникът на финансовия министър Владислав Горанов - масонът бизнесмен Иван Сариев, не одобрява публикациите на "Сега" по темата за апартамента, в който кръщелникът му живее безплатно в луксозния  комплекс "Есте", построен от братята Домусчиеви. 

В разговор с наш репортер той ги нарече "малко нереални". На довода ни, че единствено сме изброили публично обявените в Търговския регистър фирми на семейството му и питаме Националната агенция по приходите (НАП), подчинена на Горанов, дали им е направила ревизии и какъв е резултатът, Сариев отговори, че сме публикували "някакви други глупости". НАП не успя и във вторник да отговори на "Сега" за ревизиите. Сариев няма възражения единствено към казаното от министъра, който обяви в петък пред журналисти, че няма нищо нередно да живее в апартамента на своя кръстник, когото смята за близък роднина. Горанов се изпусна и че ако този факт го притеснявал, той нямало да декларира жилището - сякаш спазването на закона е по желание. 

След въпрос на "Сега" дали в имотите на Сариеви живеят и други политици, кръстникът на министъра затвори телефона с репликата: "Почнахте да прекалявате с тези въпроси!". Поводът за въпроса е искане на БСП, която обяви, че е поискала антикорупционната комисия да провери апартаментите и на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Добрев и Красимир Велчев, както и на бившия парламентарист Антон Тодоров. Социалистите обосновават сигнала си с медийни публикации, че те също живеят в имоти на кръстника. БСП напомня, че законът срещу корупцията позволява комисията да бъде сезирана по медийни публикации.

В декларациите на въпросните политици не са посочени такива жилища и офиси, показа проверка на "Сега". Не получихме отговори и от прокуратурата дали изобщо е започнала проверка на Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние, както съобщи пресцентърът на главния прокурор Сотир Цацаров миналия петък. От антикорупционната комисия пък отговориха на "Сега", че биха могли да оповестят някакви резултати от проверки през януари догодина, защото тогава изтичал срокът за отстраняване на несъответствия в декларациите. Но дадоха да се разбере, че не трябва да се очаква много, тъй като декларациите се проверяват чрез пряк достъп до електронните регистри, бази данни и други информационни масиви, без да се разкриват банкова, осигурителна и данъчна тайна. "Няма процедура, по която от комисията да изискват от проверявания документи или обяснения за декларираното. А проверка за корупция може да възложи прокуратурата", пишат още от КПКОНПИ, без да отговарят дали такава вече им е възложена.

Заради рязкото прекъсване на разговора с Иван Сариев "Сега" не успя да му зададе въпроса и за вилата в местността Ярема на Витоша, на която Горанов усърдно е наглеждал строежа, както съобщи на два пъти "Фрогнюз". През април пред журналист от медията той пита през смях не може ли Министерството на финансите да си има резиденция?! "Биволъ" обаче извади документи от Имотния регистър, че теренът е на Снежана Сариева, съпругата на кръстника на министъра. "Сега" потърси публично обяснение от министър Горанов на какво се дължи устойчивият му интерес към строежа на жената на кръстника му. 

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев също се оказа сред хората на ръководни длъжности, които ползват безвъзмездно имот, който не се води на тяхно име. Това се вижда от декларацията му, подадена пред антикорупционната комисия. От 2016 г. Мавродиев ползва апартамент от 174 кв. м в София безвъзмездно. От документа се вижда, че той е и едноличен собственик на "Рийл Естейт Венчърс" ЕООД. "Сега" изпрати запитване до шефа на ББР чия собственост е жилището и на какво основание той го ползва. Първоначално реакцията на пиарката на ББР бе, че зададеният въпрос засяга лична информация. Обяснихме й, че именно като главен изпълнителен директор и председател на УС на ББР шефът й е в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, които са длъжни всяка година да декларират имотите си.

От ББР все пак изпратиха отговор, но снощи, след редакционното приключване на печатното издание на "Сега". В  писмото се обяснява, че през 2016 г. Мавродиев е дарил на сина си собствен апартамент, който оттогава ползва безвъзмездно. Жилището е купено през 2006 г. с кредит, който шефът на ББР продължава да изплаща.

Ето пълния отговор:

"През 2006 г. Стоян Мавродиев закупува като физическо лице апартамент в гр. София чрез личен ипотечен кредит от банка Пиреос България АД. Това обстоятелство е надлежно декларирано през 2009 г. пред Сметната палата в качеството му на народен представител в 41-ото Народно събрание. През 2016 г. дарява апартамента на сина си. В момента, както и в последните 12 години, ползва и живее в същия апартамент, като продължава да обслужва ипотечния си кредит към банка Пиреос България АД. Всички горни обстоятелства са надлежно и своевременно декларирани както по стария ред пред Сметна палата, така и по новия сегашен ред пред КПКОНПИ в подаваните ежегодни декларации. До момента не са установени несъответствия в тази връзка."
 

Евродепутатът Николай Бареков също декларира, че ползва чуждо имущество. В нея той е посочил, че ползва чужд апартамент от 148 кв. м. в София от 2014 г. Основанието за ползване е покупко-продажба, но имотът не е негова собственост - записан е в графата за чуждо недвижимо имущество, а Бареков се води само ползвател. Цената за ползване е 1 лв. 

Същата е цената и за гараж от 24.6 кв. м, който Бареков сочи, че ползва на основание покупко-продажба. Произходът на средствата - 1 лв., е дарение. Апартамента и гаража Бареков ползва от 2014 г. заедно с още един имот от 53 кв. м, описан в графа "Други". Евродепутатът е декларирал и парцел в София с площ 868 кв. м, придобит чрез покупка и даден за ползване срещу 1 лв. през 2016 г.

 

НЕВИННИ

Както се очакваше, двама от депутатите, обявили безвъзмездно ползване на чужд имот, се оказаха настанени във ведомствени жилища на Народното събрание. Това уточниха от ДПС по повод публикацията на "Сега", че 24-ма депутати обитават чужди жилища, без да плащат. В апартаменти на НС живеят Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ, обясняват от движението. Двамата не бяха посочили на какво основание обитават чуждо жилище, за разлика от други техни колеги, които уточняват, че са настанени в служебни апартаменти. Така списъкът на ползващите чужди имоти, без да плащат, намалява на 22-ма народни представители.

Още

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 000 лв.

31.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5510
Слави Трифонов размисли - ще огласи имуществото си

25.01.2023

2307
КПКОНПИ загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу бивш ректор

20.01.2023

5933