Медия без
политическа реклама

КФН безгрижно задълбочава хаоса в "Гражданска отговорност"

Ще са нужни 12 години на собственик на кола втора употреба да заличи лошата й предистория

27 Ноем. 2018НИКОЛА КОЛЕВ
БГНЕС
Владимир Савов и Николай Петков от Комисията за финансов надзор (КФН) дадоха пресконференция за наредбата за въвеждане на системата "Бонус-малус".

Комисията за финансов надзор (КФН) е решена да сътвори пълен хаос с готвената нова наредба за въвеждането на чаканата от поне десетилетие система "бонус-малус" при плащането на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". По принцип тя трябва да даде облекчения за изрядните водачи, без нарушения на пътя, и да натовари с допълнително плащане джигитите по пътя. В избрания от комисията вариант обаче бонусът е трудно постижим. Тепърва ще се обсъжда и евентуално смекчаване, а не отмяна на една от най-скандалните разпоредби - при препродажба на автомобил той да "наследява" лошата история на бившия си собственик нарушител, а новият собственик да продължи да плаща по-скъпа застраховка.

Това стана ясно на пресконференция на независимия регулатор в понеделник. Според представените от комисията данни 78 на сто от собствениците на автомобили (над 2 млн. коли) ще плащат по-евтина полица, защото ще попаднат в бонус класовете на новата система. От комисията смятат, че около 44%, или 1 млн. водачи, ще достигнат след години максималния бонус и ще плащат с 25% по-малко от базовата цена на полицата. Това контрастира рязко с оповестени наскоро данни на Индекса за безопасно шофиране, представен официално от застрахователния брокер SDI, заедно с МВР, Министерството на транспорта и Министерството на образованието и науката. Както в. "Сега" писа, според тези данни всеки трети водач е бил санкциониран поне веднъж през последната година. Най-честите нарушения са били превишена скорост и неправилно паркиране.

Именно превишената скорост е един от основните утежняващи фактори при въвеждането на утежненията за плащането на "Гражданска отговорност". Ако водачът е бил хванат с такова нарушение, автоматично застрахователят ще му иска 10 на сто над определената от него базова цена на застраховката. Ако това нарушение е в населено място и сериозно надскача разрешената скорост, може да стигне и до 30 на сто. Най-голямото наказание - плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт. Попадането в най-тежката група се получава и при извършването на поне 8-9 по-незначителни нарушения в рамките на една година.

Според проекта на наредбата най-леко нарушение е превишаването на скоростта с до 30 км/ч извън населено място, което носи 1 наказателна точка и може да доведе до 10% утежнение на премията. Превишаване на ограничението на скоростта с до 50 км/ч извън населено място носи 2 наказателни точки и 20% малус, а в населено място - 4 наказателни точки и 40% утежнение. Толкова ще се присъждат и при неправилно изпреварване и скорост с над 50 км/ч над ограничението. За тежки нарушения се смятат шофирането в нетрезво състояние с под 1.2 промила алкохол в кръвта, отнемането на предимство, неспазването на дистанция. За тях собствениците ще бъдат наказвани със 7 наказателни точки, което може да оскъпи застраховката до два пъти и половина. Подобна е санкцията и за хулиганско поведение при управление на автомобила, шофиране без книжка и шофиране на откраднат автомобил. С 10 наказателни точки се наказва умишленото причиняване на значителни имуществени вреди при управлението на колата, телесни повреди по непредпазливост, управление на автомобил с над 1.2 промила алкохол в кръвта, както и след употреба на наркотици. Най-тежките нарушения са смърт на пътя, умишлено причинена или по непредпазливост, както и при бягство от местопроизшествието. Тогава наказателните точки са 19 и директно изпращат водача на МПС в най-рисковата категория, при която цената на застраховката поскъпва 4 пъти.

Неправилното паркиране и карането в бус лента обаче, както и шофирането без задължителните светлини няма да се приемат за утежняващи фактори за класа по бонус- малус. От КФН посочват, че ако един шофьор кара без нарушения 2 години, това ще гарантира по-ниска полица за него с около 20%. Една година без нарушения ще означава с 10% по-евтина „Гражданска отговорност“.

Според експерти обаче статистиката, на базата на която е изготвена наредбата за класовете бонуси и малуси, е неточна. От КФН не предоставиха конкретните разчети с мотива, че консултантът по подзаконовия нормативен акт (гръцкият филиал на "Ърнст енд Янг") ги е получил от КАТ и данните са конфиденциални. От регулатора увериха, че вярват 100% на данните, но въпреки това остават съмненията, че повече водачи може да се окажат сред засегнатите с по-висока цена на застраховката. 

На въпрос от Инвестор.бг. дали се предвижда отпадане на спорните текстове за продажбата на кола втора употреба от собственик с много нарушения от КФН обясниха, че все още се обсъждат различни варианти. "По принцип не се обсъжда отпадане на тази част от новите предложения, а по-скоро прецизиране на текстовете и възможност за „зануляване“, но това трябва да се случи по начин, който да не допуска възможността да си прехвърлиш колата на някой близък или роднина и отново да продължиш да шофираш рисково", обясни Владимир Савов, член на Комисията за финансов надзор. Проблемът е, че в сегашното предложение на наредбата, ако една кола е със скъпа застраховка "Гражданска отговорност", при продажбата й новият собственик ще продължи да плаща висока премия, дори да е изряден шофьор. Реално на един рисков водач ще бъдат нужни 12 години, за да изчисти лошата история с нарушения и да достигне до неутрална цена на задължителната полица (без бонуси и без малуси). "Малусът в цената на застраховката ще се чисти само с изрядно шофиране", каза Николай Петков от работната група, подготвила предложението, което до 2 декември е предмет на обществено обсъждане.

Има и други неизчистени неясноти. Така например все още не е ясно какво ще се случва с нарушенията, за които наказателните постановления не са влезли в сила или се обжалват. Понякога този процес може да трае 2  години, макар че нарушението фактически е направено само в едната, което ще окаже влияние на цената на застраховката и за бъдещ период. Освен това много хора не знаят, че са санкционирани и разбират за това едва когато бъдат спрени на пътя от КАТ. Към днешна дата глобите към Пътна полиция имат и давност, допълва "Инвестор".

Новата наредба за "Гражданска отговорност" би трябвало да е готова до началото на идната година. Дали това ще е факт и кога ще влезе в сила, все още не е ясно.