Медия без
политическа реклама

Отиде си един от последните кино императори на XX век

Режисьорът Бернардо Бертолучи почина на 77 години след битка с рака

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Режисьорът в Кан на премиерата на последния си филм "Аз и ти" заедно с актрисата Теа Фалко.

Един от великите режисьори на XX век - Бернардо Бертолучи, почина на 77-годишна възраст след борба с рака, съобщиха световните медии, позовавайки се на неговия издател. Известният с филми като "Последно танго в Париж", "Последният император", "Малкият Буда", "XX век", "Открадната красота" режисьор бе прикован към инвалидна количка в последните си над 10 години, след като претърпя неуспешна операция на дискова херния. Това обаче не му попречи да заснеме последния си пълнометражен филм "Аз и ти" по романа на Николо Аманити девет години след предишния си опус "Мечтатели".  

Бернардо Бертолучи е роден през 1941 г. в семейството на поет и учителка от Парма и израства в артистична атмосфера. Започва да пише поезия на 15 години и печели няколко престижни литературни награди. Баща му Атилио е приятел с Пиер-Паоло Пазолини, тогава писател и поет, който наема 20-годишния младеж за асистент във филмовия си дебют "Безделник". И след това Пазолини помага на протежето си, като го препоръчва като сценарист за "Сухата кумица", който се превръща и в режисьорски дебют за Бертолучи.

Кариерата му продължава с "Преди революцията" (1964) - разказ за любовната афера на студент марксист с неговата леля, и "Конформистът" (1970), с които демонстрира своите радикални леви убеждения. "Живеех в нещо като сън от комунизъм", признава по-късно Бертолучи. С тези филми започва и дългогодишното сътрудничество на режисьора с оператора Виторио Стораро. Двамата създават поредица визуални шедьоври, сред които "Стратегията на паяка" (1970), "Последно танго в Париж" (1972) и "XX век" (1976).

Паралелно със собствените си творби Бертолучи дава своя принос в киното и като сценарист - например в прочутия "спагети уестърн" на Серджо Леоне "Имало едно време на запад" с Чарлс Бронсън, Хенри Фонда и Клаудия Кардинале. Първата си номинация "Оскар" за най-добър режисьор печели със скандалния "Последно танго в Париж", в който участват Марлон Брандо и Мария Шнайдер. Това му позволява да привлече в следващите си филми и други големи кинозвезди. Така Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Бърт Ланкастър се включват в епичния петчасов "Двадесети век".

През 60-те години Бертолучи е сред ключовите фигури на италианската "нова вълна" в киното редом с Микеланджело Антониони, Федерико Фелини и Пазолини. Той обаче единствен успява да постигне и мащабен пробив в Холивуд. Заснет с подкрепата на британския продуцент Джеръми Томас, "Последният император" (1987 г.) е номиниран за девет награди "Оскар" и ги печели всичките, включително за най-добър филм. За снимките екипът получава безпрецедентен достъп до вътрешността на Забранения град в Пекин.

Бертолучи е носител и на всички други най-престижни филмови награди - "Златна палма", "Сезар", "Златна камера", БАФТА, две Европейски филмови награди, две "Златен глобус" и мн. др. Има и звезда на звезда на Холивудската алея на славата от 2013 г.