Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бизнесът пак подкрепи кабинета и се обяви срещу протестите

Предсрочни избори щели да забавят икономическия растеж и да доведат до криза

22 Ноем. 2018МИЛА КИСЬОВА
Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев обеща бизнесът да вдигне догодина заплатите, но само на квалифицираните работници.

Държавата да вземе мерки срещу протестите, защото те създават затруднения за икономиката и гражданите в страната. За това призова вчера председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Това стана след среща на всички работодателски организации и на синдикатите с премиера Бойко Борисов. На срещата, по думите на вицепремиера Томислав Дончев, били обсъдени "съществени въпроси" като доходите, пазара на труда и енергетиката. След нея обаче стана ясно, че целта всъщност е била бизнесът и синдикатите да дадат подкрепата си за кабинета и да изразят опасения от евентуални предсрочни избори. Наред с това работодателите обещаха и те да вдигат догодина заплатите. В бюджетната сфера вече е планиран ръст от 10% на възнагражденията на чиновниците.
"Протестите, породени от малък брой хора, са недопустими", заяви Кирил Домусчиев. "И аз мога да изкарам моите секретарки, счетоводителки и чистачки, ще събера повече от 200 души. Но не може улицата да диктува решенията в държавата", заяви шефът на КРИБ и собственик на холдинга "Хювефарма" и футболния клуб "Лудогорец".  КРИБ активно защити преди време и вицепремиера Валери Симеонов от поисканата му оставка от протестиращите майки на деца с увреждания. Изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов дори си позволи да заплаши с 20 000 души контрапротест. 
Според бизнеса предсрочни избори и служебни кабинети ще забавят икономическия растеж и може да доведат до криза. "Ние осигуряваме приходите в бюджета и ръста на БВП, което дава възможност на държавата да похарчи повече пари. Искаме стабилност, искаме през 2019 г. да свършим това, което сме планирали като цели и като растеж", каза Домусчиев.  И призова политическите партии да престанат с "дивия популизъм". Според него през последните две години средната заплата в частния сектор е отбелязала двуцифрен ръст и тази тенденция ще се запази и догодина. "По наши разчети в редица сектори средната заплата може да бъде увеличена с 12-15% догодина", посочи пък лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
Останалите работодатели обаче не бяха толкова сигурни, че заплатите в частния сектор ще растат с над 10% през 2019 г. "Нашата позиция е, че през 2019 г. трябва да бъдем по-предпазливи. Очакваният ръст на средната заплата, причинен най-вече от недостига на работна ръка, ще е не повече от 7-8%", каза Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Подобна прогноза дадоха и от АИКБ. 
Вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че планираното увеличение на бюджетните заплати с 10% от догодина ще засегне малка част от заетите 3.1 млн. души. "Ние се конкурираме с всички останала страни от ЕС за достъп до работна сила и това няма как да не стане чрез доходите. Но предприятията, също като държавата, не може да дават повече, отколкото изкарват", посочи Дончев.
 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?