Медия без
политическа реклама

Младен Маринов вдига двойно и тройно добавките в МВР

Увеличават се парите за нощен труд и агентурна дейност. Ще има допълнителни средства за разследващите полицаи и баретите

СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Първата работа на новия вътрешен министър е да вдигне допълнителните пари на служителите.

МВР вдига двойно парите за нощен труд и рязко качва възнагражденията за различни специфични дейности. Това става ясно от проектозаповед на вътрешния министър Младен Маринов, съобщи lex.bg. Документът е публикуван на сайта на вътрешното министерство за обсъждане. 

Министърът предлага полицаите да получават допълнително по 50 ст. за всеки отработен час от 22 ч. до 6 ч. Според сегашната заповед, която бе подписана от предишния вътрешен министър Валентин Радев, служителите на МВР взимат по 25 ст. Радев също повиши сумата, но сега Маринов предлага двойно повече. На практика обаче и в този случай за 12-часово нощно дежурство допълнителните пари пак ще са малко - 6 лв., а за 8-часово - 4 лв. 

За работа на официални празници, независимо дали тя представлява извънреден труд, ще се плаща допълнително удвоеният размер на основното месечно възнаграждение. Докато са на разположение, държавните служители в МВР ще получават допълнително по 35 ст. на час. Те ще получават пари да не напускат града или дома си, да не пият, защото във всеки един момент има възможност да бъдат извикани по работа. Сегашната заповед предвижда само 10 стотинки на час за въпросното дежурство, тоест увеличението е тройно.

Проектозаповедта предвижда да се изплаща допълнително възнаграждение за научна степен в МВР: за образователна и научна степен „доктор“ – 60 лв., а за научна степен „доктор на науките“ – 90 лв.

За изпълнение на специфични служебни дейности ще се плаща процент от половината от т. нар. база за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в системата, която е 380 лв. 

За разследване по досъдебни производства за разследващите полицаи в МВР се предвиждат различни проценти добавки. Например за столичните полицаи се предлагат до 230 на сто от 190 лв., или 437 лв. За разследващите полицаи в Пловдив, Варна и Бургас добавката е до 70 на сто от 190 лв,, а за останалите населени места – до 50 на сто от същата сума. Разликата в парите е заради натовареността. 

Предвиждат се различни размери на добавки и за други дейности и служители. Например за Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), известен повече като отряда на баретите, ще има възможност за до 200 на сто отгоре, или 380 лв., за борба с тероризма и при специални операции. За същото в главните дирекции ще могат да взимат до 190 лв., а в останалите структури - до 60 на сто от същата сума. 

 

ОЩЕ ДОБАВКИ

За агентурно-оперативна или издирвателна дейност също може да има добавки. Ако е на територията на град София – до 90 на сто, в град Пловдив, Варна и Бургас – до 70 на сто, в другите населени места  – до 50 на сто. За откриване или обезвреждане на взривни вещества ще се взимат до 90 на сто. Добавки в различни размери са предвидени и за патрулно-постова дейност, като отново има различни размери за София, големите градове и всички останали. Допълнителни пари, в много по-малък размер, са предвидени и за контрол на държавната граница, изразяващ се в различни дейности като конвоиране, съпровождане или транзитиране на лица.