Quantcast
ГЕРБ: Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ГЕРБ: Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно

Поскъпването на "Гражданска отговорност" е неизбежно, независимо дали ще има тавани на обезщетенията за неимуществени щети за загинал на пътя. Това стана ясно от провелия се  обществен дебат на заседание на бюджетната парламентарна комисия. Той бе заръчан от премиера Бойко Борисов, след като в края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова внесе поправка в Кодекса за застраховане, с която се поставят лимити на компенсациите за близките на загинал на пътя. Това предизвика гневни реакции, тъй като се предлага обезщетенията за неимуществени вреди да варират от 20 000 лв. до 5000 лв. 

Шефът на бюджетната комисия вчера не каза категорично дали оттегля законопроекта си. Само спомена, че предстои още един експертен дебат, преди да се вземе решение.

Законопроектът се появи по настояване на застрахователните компании, след като през юни Върховният касационен съд разшири кръга на хората, които имат право на компенсации. По този повод застрахователите предупредиха, че ако не се поставят ограничения на сумите, застраховката "Гражданска отговорност" ще скочи до 1000 лв.

За последните три месеца вече има над 300 заведени дела по стари инциденти от новите правоимащи и те ще растат прогресивно, посочи Стоянова. По данни на застрахователите по тези дела над 820 наследници от новия кръг имат претенции за общо 100 млн. лв. "Този разход ще става все по-голям, а в момента застрахователите не печелят от "Гражданска отговорност" и покриват загубата от други застраховки. Ако не се вдигне цената й, ще последват фалити", заяви Стоянова.

Представителите на адвокатското съсловие остро разкритикуваха въвеждането на лимитите и поискаха Стоянова да ги оттегли. Това е посегателство срещу принципа обезщетенията да се определят по справедливост от съда, смятат юристите. Освен това се отваряла възможност застрахователи да си търсят горницата над 20 000 лв. по вече изплатени  обезщетения.

"Колеги адвокати, искате да убиете кокошката", така председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова се обърна към адвокатското съсловие. Тя постави въпроса защо в България, за разлика от европейския модел, се водят дела предимно за компенсации за болка и страдания, а не имуществени вреди като загуба на доходи и издръжка, които са лесно изчислими. "Това, което искаме, е да се ограничат обезщетенията за болка и страдания, защото те са трудно прогнозируеми и неясно изчислими", каза Несторова.

Родители на деца, загинали в катастрофи, които също присъстваха на дебата, обаче контрираха - при смърт на малко дете няма имуществени щети и е обидно, че оценявате нашето страдание на 20 000 лв. 

Към статията във в. СЕГА