Медия без
политическа реклама

Прокуратурата вкара Елена Йончева в източването на КТБ

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати в един ден

Снимка: Архив
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска нова порция депутатски имунитети.

Игрите с кворума в парламента станаха още по-сложни, след като прокуратурата поиска депутатския имунитет на Елена Йончева и още петима народни представители - Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Разследващите подозират Йончева в пране на пари, присвоени преди това от Корпоративна търговска банка. Според тях има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдят от прокуратурата. Оттам не уточниха дали става дума за Цветан Василев.

Разследването срещу Йончева се появява 6 години след предполагаемото престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не стана ясно.

Още през миналата година зам.главният прокурор Иван Гешев твърдеше, че няма по-информиран човек от него по казуса КТБ. Сега се оказва, че покрай разследването на фалита явно са пропуснати важни детайли.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова няма проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално - б.р.) престъпление", обясни Арнаудова. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде - все още се чете обвинителният акт.

Към момента от прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество "Офроуд" ООД, сформирано от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката.

Към момента на Йончева не са повдигнати обвинения. Според Арнаудова това може и да не се случи, но прокуратурата иска имунитета й, за да може да разследва. Самата Йончева обяви, че ще се откаже от защитата си доброволно. Според нея това е схема за сплашване и репресии срещу един депутат. "Това са абсурдни обвинения. Тези клевети се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории", заяви Йончева.

Арнаудова отрече прокуратурата да действа по политически подбуди. "Моето обяснение е, че от политиците можем да очакваме политически изказвания, някакво политическо обяснение на действията на прокуратурата. Но прокуратурата действа спрямо закона, спрямо доказателствата, които е събрала. Не мога да приема твърденията, че прокуратурата действа, защото народните представители са правили някакви изказвания", заяви говорителката на Цацаров.

Подобно на Йончева, останалите депутати също заявиха, че ще се откажат от защитата си. Борис Кърчев дори каза, че ще е щастлив да го направи. "Никога не съм се крил зад него", обясни той. Имунитетът на Кърчев се иска заради подозрение в данъчни престъпления. Според прокуратурата има данни, че като управител на фирма в Стара Загора е укрил 320 хил. лв. данъци.

Георги Михайлов (БСП) е заподозрян в сключване на неизгодна сделка като директор на Специализираната болница за хематологични заболявания в София. Според прокуратурата той е сключвал договори за доставка на различни медикаменти за над 24 млн. лв. Самият Михайлов пък твърди, че по негово време дълговете са намалени.

Имунитетите на Марешки, Таскова и Христов вече веднъж бяха поискани. Причината е разследване срещу тях за изнудване. Те се отказаха от защитата си още миналата година. Сега обаче тя се иска повторно, защото са открити данни за организирана престъпна група и делото е прехвърлено в спецпрокуратурата. Марешки също обвърза исканията с политическите си действия. "Появиха се реакции, че става дума, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни", заяви той, намеквайки за искането на "Воля" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да подадат оставки. Марешки допълни, че ще помислят дали да се откажат от защитата си пак. Той уточни, че в петък няма да се регистрира в пленарната зала, защото щял да отсъства, но колегите му щели да го направят. "В рамките на 3 години са разпитвали хора, слушали са ни телефоните. Накрая прокуратурата излиза със становище, че не сме извършили никакво престъпление и те нямат никакво доказателство. Прекратено е. Но когато влизаме в парламента, вади се това нещо и започва отново да се разследва", заяви той по-късно пред Нова телевизия.

 

РЕАКЦИИ

БСП няма да изключва от групата си Йончева и Михайлов, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. "Това са две яки остриета на БСП, допускам, че с изказванията си и поведението си те са предизвикали такова нещо", заяви тя.

Искането на имунитет е нормална процедура, каза пък председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Съдът преценява дали едно лице е виновно, или не. Но фактът, че имаме институции, които работят, депутати, които биха съдействали на разследването, мисля, че истината ще излезе в кратки срокове", заяви той.