Медия без
политическа реклама

Израел е готов да атакува С-300 в Сирия

Твърдението е на министър от тесния военно-политически кабинет на премиера Бенямин Нетаняху.

07 Ноем. 2018
БГНЕС архив
Комплексите С 400 и С 300

Израел е готов да атакува сирийските комплекси С-300, ако те нанесат удари по израелски обекти, информира руската РИА Новости от Ерусалим, цитирана от Агенция Фокус.
Това е обявил пред журналисти Зеев Елкин, министър по защита на околната среда, министър за Ерусалим и културното наследство на Израел, съпредседател на руско-израелската междуправителствена комисия и депутат в Кнесета от партията „Ликуд“. 
Министърът определя като голяма грешка разполагането на комплексите С-300 в Сирия и отбелязва , че "при неправилното им използване може да се удари по граждански самолети. Въздушните превози в региона се подлагат на риск ".
" С-300 имат голям радиус на действие и на практика покриват цялата територия на Израел. При желание сирийците могат да се опитат да свалят военни самолети над територията на държавата“. 
По думите на Елкин, като правило, за да реагира при атаки на своята територия или на самолети, Израел "не чака международни указания, а пристъпва към практически действия, до което несъмнено би се стигнало и в подобни случаи ".
Отговаряйки на въпроса „против кого би действал Израел, ако С-300 поразят израелски цели“, министърът отговорил „ Против установките, с които ще се произведе изстрела срещу израелската територия или израелския самолет“. 
Министър Зеев Елкин влиза в състава на тесния военно-политически кабинет на премиера Бенямин Нетаняху.

Още по темата