Медия без
политическа реклама

Макрон поиска европейска армия срещу Русия и САЩ

07 Ноем. 2018
ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон хвърля цветя по време на възпоменателни церемонии по повод 100-годишнината от края на Първата световна война в Източна Франция.

Френският президент Еманюел Макрон призова към създаването на "истинска европейска армия", с която Старият континент да се защити по-добре от Русия и дори от САЩ, предадоха агенциите. Макрон заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската мощ, не на последно място след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от договор за ядрените оръжия. "Когато видях президента Тръмп да обявява, че се отказва от основния договор за разоръжаване, който се формира след като през 80-те години на миналия век евроракетната криза се стовари върху Европа, кой беше основната жертва? Европа и нейната сигурност", каза той пред радио "Европа 1". Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, когато ще бъдат отбелязани 100 години от примирието от Първата световна война.

Тръмп и Путин ще имат в Париж кратка среща "на крак" и тогава ще обсъдят дата за пълноценни преговори, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Засега се стигна до мнение, че там ще е трудно да се организира пълноформатна среща. Но при всяко положение те ще се срещнат "на крак" и ще се разберат кога ще може да се срещнат, за да си поговорят обстойно", допълни Песков. Според него двамата със сигурност ще присъстват заедно на форума на Г-20 в Буенос Айрес на 30 ноември и най-вероятно ще обсъдят в Париж "именно тази възможност".

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Русия, САЩ

Още по темата