Медия без
политическа реклама

Харесва ме, не ме харесва...

"Белла Фигура" е за всекидневието на модерния човек, изтъкано от суета и абсурди

Снимки: Иван Дончев
Пиесата е за компромисите, които правим, за да се харесаме, докато накрая спрем да харесваме самите себе си.

Режисьор: Антон Угринов
Участват: Елена Райнова, Георги Къркеланов и други

На XXI век като време на "имитацията" поглежда най-новото заглавие в афиша на театър "Българска армия" - "Белла Фигура" от Ясмина Реза. "Живеем в епоха, която е един своеобразен copy paste - всеки имитира някого", казва режисьорът Антон Угринов. По думите му авторката особено го привлича заради това, че се отличава със собствен, оригинален език. За разлика от Самюъл Бекет, на когото писателката откровено симпатизира, тя говори по по-достъпен начин за сериозни теми, свързани с приятелството, семейството и любовта.  
Заглавието на пиесата е италиански израз, който визира старанието на човека да прави добро впечатление. Тъкмо това е кредото на героите в спектакъла, за които сякаш е по-важно да се харесат на другите, отколкото да останат верни на собствените си представи и мечти. Или както обобщава режисьорът: "Да бъдеш искрен и честен със себе си е трудно, но добро упражнение".
Сценографията, дело на Борис Далчев, първоначално пренася зрителите на паркинга на изискан ресторант, където е спрял скъп автомобил. Вътре, наежили се да се скарат, са главните персонажи. А те са Борис в изпълнението на Станислав Ганчев и любовницата му Андреа, аптекарка, в чийто образ влиза носителката на "Икар" Гергана Плетньова.
Както в другите, познати на родната публика пиеси на Ясмина Реза ("Арт" и "Богът на касапницата"), и сега също повод да се разрази конфликтът е незначително на пръв поглед външно обстоятелство. Няколко думи на Борис, в които той неволно намесва съпругата си, предизвикват скандал, последван от автомобилен инцидент и случайна среща с негови семейни приятели. Това са персонажите на Стефка Янорова и Георги Къркеланов, както и майката рожденичка в бурно аплодираното от публиката превъплъщение на Елена Райнова. Помним и емблематичните й роли в киното - в ленти като "Горе на черешата", "Маргарит и Маргарита", "Щурец в ухото" и други. 
Нетрадиционно е звуковото оформление на спектакъла. През повечето време чуваме омразното свистящо жужене на комари, които настървено хапят героите и от които те се пазят, постоянно размахвайки ръце или пръскайки се обилно със спрей. Но така и не успяват да ги пропъдят, както не съумяват да избягат от самите себе си и от фиксациите си. Не помагат и розовите хапчета, към които в отчаяния си опит да компенсират липсите в живота и да се преборят със самотата някои от тях са се пристрастили. При това без оглед на възрастта или социалния статус. Що се отнася до любовта като лек и спасение, долавяме вярата на Ясмина Реза в това велико чувство, но не и в щастливата връзка между двама души.