Медия без
политическа реклама

Банкя, мой голям Правец

Дъжд от бюджетни пари се сипе над родното място на премиера. То е взело и 80% от средствата по "Околна среда" през 2009-2014 г.

За разкрасяването на центъра и на пешеходната зона на Банкя пари са отпускали и Столичната община, и правителството на Бойко Борисов.

Рогът на финансовото изобилие се излива вече 10 години над столичния район „Банкя” - родния град на Бойко Борисов. Така през социализма процъфтяваше селото на Тодор Живков - Правец. Нищо лошо впрочем, стига да беше подобно положението и в другите софийски квартали. Повечето сравними с Банкя села и градчета, които са под шапката на Столичната община (СО), имат огромни проблеми с водопровода, а повечето нямат канализация. Те имат лош транспорт, разбити улици, запуснати училища и нито една от екстрите на премиерския град. При това Банкя не е най-гъсто населеният район - там живеят около 12 500 души.

"Сега" се порови в публикуваните отчети от кметството, поиска информация от пресцентъра му. Равносметката е над 100 млн. лв., отпуснати по европрограми, от държавния и софийския бюджет, откакто ГЕРБ е на власт. В интервю за „Медиапул” през 2012 г. кметът Рангел Марков признава, че се срамува да каже публично колко много пари налива в града му Европа, държавата и общината:- „Ако напишете сумата, колегите от другите райони ще ме разкъсат”. В отчета си през 2015 г. Марков вече се хвали: „Сбъдва се желанието на жителите курортното селище да има канализация.”

 

Дали и другите софийски квартали могат да се похвалят със същото?

 

От документите, публикувани на сайта на Банкя, се вижда, че през 2010 г. по програма ИСПА в Банкя е изграден довеждащ колектор „Банкя - Какач“, който свърза града с канализацията на София. Общата стойност, в която влизат и други дейности, е над 8 млн. евро. Между 2012 и 2015 г. курортният град и околностите получават над 74 млн. лв. за ВиК система. 58 млн. от тях са по програма „Околна среда” (ОПОС), а останалите 16.4 млн. лв.  добавя София. Удивителното е, че парите са лъвският пай от ОПОС във водния сектор за целия период 2009-2014 г. Тя е на стойност около 74 млн. лв. от ЕС плюс съфинансиране от 18.5 млн. лв., сочат данните на СО. Банкя взима около 80% от тях.

Пари за справяне със сходни затруднения няма за далеч по-гъсто населени квартали - "Витоша”, в който живеят над 55 000 души, „Манастирски ливади-изток”, „Кръстова вада”, "Княжево", "Модерно предградие", "Сливница", "Бенковски". Според столичната Стратегия за развитие на инженерната инфраструктура до 2025 г. за довършване и модернизация на ВиК в София са нужни 2 млрд. лв., но до 2025 г. градът ще може да разчита на 700 млн. - европейски и общински пари. Тоест споменатите гъсто населени зони ще почакат за канализация. Още на септични ями са и голяма част от Бояна, Симеоново, Драгалевци. Какво остава за останалите селища в София-област. Неслучайно при откриването на обновената ВиК мрежа в Банкя през 2015 г. премиерът Бойко Борисов отсъства дипломатично, а лентата преряза тогавашният екоминистър Ивелина Василева.   

Банкя е любимият район на СО. Откакто ГЕРБ е на власт, за облагородяването му данъкоплатците на София са налели поне 22 млн. лв. по груби сметки. Според справка на кметството, предоставена на "Сега", през третия мандат на Марков столичани са финансирали инициативите му с 6.7 млн. лв., а заедно с държавното финансиране сумата е 7.7 млн. Между 2008 и 2015 г. общинарите са отпуснали на Банкя почти 5.4 млн. лв. за асфалтирането на улици, показва отчетът на кмета.

Банкя има късмет, който много други селища нямат – там се полагат грижи за реките и язовирите. Жителите на Мизия, Бисер, Цар Калоян, Аспарухово с пълно право могат да се чувстват ощетени и гневни. През 2014 г. Банкя, под чиято шапка се намира и село Иваняне, стартира проект за корекция на река Иванянска за 3.5 млн. лв. от бюджета на СО. Изгражда се бетоново корито, а  край реката се оформени алеи и детска площадка. С други 460 000 лв. в Иваняне са построени два моста. 

 

С още 55 000 лв. са ремонтирани общински сгради в Банкя, засегнати от земетресението

 

през 2012 г., сочат документите. А хората от най-пострадалите райони в Пернишко и досега се борят с последиците от труса.  

В Банкя се полагат сериозни грижи и за гробищата. В първия си мандат Марков убеди СО да му даде 360 500 лв. за парковете в Иваняне и в Михайлово, Градоман и Вердикал, е отбелязано в отчета. Основен ремонт е направен и на залата за тъжни ритуали. Построени са чешми. През 2015 г. Банкя получава още 464 000 лв. за нови гробища в кв. „Бели брег“ с площ 49 дка. Паркът е ограден и са направени дренаж, алеи, осветление.

С пари от СО в първите два мандата на Марков са реновирани парковете и пешеходните зони. Стойността е поне 3 млн. лв., показва сборът на сумите от сайта. С 3.4 млн. евро на международния фонд „Козлодуй“, в който се събират средства след затварянето на част от блоковете на АЕЦ, е сменено уличното осветление.

Едва ли има друго селище с подобна големина в България, което да се обслужва от 4 градски автобусни линии. На три от тях маршрутът е почти идентичен и доста кратък. Той тръгва от метростанция „Сливница”, минава през центъра на Банкя и се разклонява към някой от кварталите. До голяма степен тези трасета се дублират и от четвърто, стигащо до станция ”Люлин”. Така най-дългият интервал, през който автобусите минават през центъра, е 15-20 минути. За сравнение от станция „Сливница” тръгва и автобусът за Божурище. За него се чака по 30-40 минути, че и повече, въпреки че районът вече се оформя като новата индустриална зона на София. Горубляне, Казичене, Панчарево и Кокаляне, които наскоро протестираха за адекватен градски транспорт, могат само да ронят сълзи.

Кметът на Банкя не се оказа прав, че останалите кметове ще му завидят на сериозните средства, които се наливат в родното място на премиера. „Сега” покани двама от тях да дадат мнение дали разпределението на парите е справедливо спрямо броя на жителите на съответните райони, но и двамата отклониха поканата. Очевидно е защо.

 

ФАВОРИТ

Директно от държавния бюджет, докато Борисов е премиер, са отпуснати близо 820 000 лв. за алеи и тротоари, личи от справка на кметството. 78-о СОУ „Христо Смирненски", в което е учил лидерът на ГЕРБ, е пример за добре поддържано училище. Благодарение на общинските пари то е с нова дограма за 100 000 лв., облагороден съседен терен за 12 000 лв., ремонтиран спортен салон за  90 000 лв., площадка за минифутбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, подпорна стена и трибуни, съблекални за 544 800 лв.

Доминираната от ГЕРБ управа на София отпуска пари на Банкя за туристически информационен център - над 550 хил. лв. Засега в него има само едно бюро в ъгъла, зад което стои младо момиче. Основният коз на Марков преди кметските избори догодина ще е банята. През 2010 г. кметството започва процедура за възстановяване на собствеността върху комплекса, който дотогава е държавен. Следва неуспех за намиране на инвеститор. След това се предлага друг модел на концесия - върху съседен терен СО учредява право на строеж за 35 г. на балнеоложки хотел - печели го „Алианц” срещу  8.115 млн. лв. без ДДС. Компанията ще изгради подземна топла връзка на хотела с банята. След края на концесията хотелът става общински. Почти 8 млн. лв. пък ще струва възстановяването на банята, като плановете са парите да дойдат от концесионната такса.            

 

ИНТЕРВЮ

Кметът Рангел Марков:

Благодаря на Бойко Борисов и на най-големия началник - този над нас. Сценаристът

 

Рангел Марков е кмет на Банкя трети мандат. Преди това е бил състезател и треньор по тенис. Той е личният тенис-наставник на премиера, който се слави като запален играч. Кметът е зам.-председател на управителния съвет на федерацията по тенис. Според специализирания сайт "Тенис 24" зам.-кметът Пламен Симеонов представлява тенис клуба в Банкя, а дъщеря му Катина е предпочитаният партньор на Борисов на смесени двойки. 

--------------

- Г-н Марков, щеше ли да се излее този рог на изобилието, ако ГЕРБ не управляваше София и държавата и ако Борисов не беше роден и не бе жител на Банкя?

- Изкуствено се създава усещане, че Банкя е привилегирован град, защото премиерът е родом оттук. Да ви кажа, щях да съм много по-доволен, ако Банкя имаше възможностите на Божурище, Сливница, Костинброд. Завиждам на тези колеги.

- За какво?

- Че могат да кандидатстват по програмите „Развитие на селските райони” и „Региони в растеж”. Ние не можем да кандидатстваме по първата, защото сме район на София. Втората програма ни даваше възможност да кандидатстваме, защото сме по-голям град, но пък се оказа, че сме извън строителните граници на столицата. По тези програми колегите си направиха стадионите, централните части. Сливница има зала за 2000 души, аз нямам, защото не ме допускат да кандидатствам. Единствено можем да кандидатстваме по ОПОС и по мерките за обучение на администрация.

- Но вашите желания се удовлетворяват от СО, а отделно Банкя е получила и 80% от парите за София за ВиК през 2007-2013 г. 

- Защото само ние имахме проектна готовност. Сега за вътрешната мрежа ще бъде същото. След приключването на проекта за главните канализационни колектори веднага започнахме организация за изграждане на вътрешнокварталната мрежа. В момента тече процедура за избор на изпълнител за проектирането. Програмата още не е отворена, но аз в момента проектирам и ще имам разрешение за строеж. Ако това нещо го нямаме, да не мислите, че някой ще ме финансира?

- Финансирането пак ли ще е по ОПОС?

- Да. Около 50 млн. лв.

- Защо сте сигурен, че програмата ще даде средства?

- Дай Боже, защото още не е факт. В края на 2019 г. ще стане ясно получаваме ли парите и през 2020 г. ще може да се работи. В момента общината е отделила средства за финансиране на проектирането и се надяваме след това да има средства и за самото изпълнение. Банята и кварталната ВиК мрежа са двете базисни неща, които искаме да направим през този мандат. 

- Значи, имате привилегията СО да финансира предварителните дейности. Останалите кметове могат ли да разчитат на същото?

- Всичко е въпрос на организация и на предоставяне на документи. Питайте другите колеги защо не са си направили проектите, не ме питайте мен защо съм ги направил. Ние си готвим нещата с ясната цел да получим финансиране. Същото са го направили и в Костинброд, и в Божурище, и в Сливница. Те са взели повече пари от мен. Ако кметът на Сливница Васко Стоилков, приятел ми е, извади сметка колко пари по европрограми е направил, ще видите, че е в пъти повече от Банкя. 

- С общинско финансиране Банкя си ремонтира гробищата. Това в Божурище има ли го?

- Гробищата се ползват от цяла София. Една малка част сме заделили за Банкя според нуждите, останалите ги ползва София. И в момента СО инвестира в гробищата ни, защото на нея са й необходими места.

- За какво още завиждате на другите кметове?

- Не става дума за грозна завист, но всички виждат, че рейсовете тука са най-старите. Няма по-логично нещо рейсовете да са електрически или в краен случай газови. Или в най-краен – дизелови. Знаете ли от колко време ги чакам? Ето ви пример как не всичките ни желания се изпълняват. И хората са недоволни - автобусите са редовни, но по-стари от нашите няма никъде. 

- Поставяли ли сте въпроса пред Борисов?

- Не съм. Той има доста по-значими проблеми в държавата, ние нашите тук гледаме да си ги решаваме сами. Ще ни каже: Вие ако не можете да се оправите там, за какво сте ми?! Занимавал съм го с въпроса с банята. Това е проблем, който се реши с негово съдействие, използвам случая да му благодаря. Помогна да намерим инвеститор.

- Искате да кажете, че е лобирал пред „Алианц”?

- Да, и то на ниво Германия. Трябва да си го казваме това, защото нито нещо срамно, нито лошо е направил. Напротив, всички ще ползват после тоя обект.

- Как успявате да убедите СО да финансира толкова щедро проектите ви?

- С кмета Фандъкова работим в пълен синхрон. Останалото е въпрос на усилия от наша страна. Да вземем банята. Да, колегите от СОС подкрепиха усилията ни, да, убедихме всички политически сили да застанат зад проекта. Но това не стана случайно. Водил съм ги тук, показвал съм им, обяснявал съм им концепцията. И благодарение на най-големия началник, защото той ги решава нещата, успяхме да стигнем дотук.

- Кой е най-големият началник?

- Този над нас, Сценаристът.

- Откога сте член на ГЕРБ?

- Още от създаването на гражданското сдружение, преди партията. А след това станах и неин член.  

- Вие ли убедихте ръководството, че ставате за кмет на Банкя, или то ви предложи?

- Нещата са комплексни. Ако нямам тяхната подкрепа, стоенето ми тук е безпредметно. И в момента съм зам.-председател на федерацията по тенис, там също помагам.

- С всички тези проекти подготвяте ли почвата за четвъртия си мандат?

- Това е Божа работа. Ако мога да продължа да бъда полезен на хората, бих го направил. Нашето желание е Банкя да се развива като курорт. Не искаме да се поддаваме на вълната за застрояване с прекалено много къщи, високо строителство и т.н. Предпочитаме инвестициите в хотели. Дойде ли тука инвеститор за хотел, на нас това ни е приоритет. Имаме нужда да се направят още няколко хотелчета – 3, 4, 5 звезди.