Quantcast
Държавата ще финансира само позитивни филми и сериали | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Държавата ще финансира само позитивни филми и сериали

Така в Турция правителството прави сериозна външна и вътрешна политика, мотивират се от ГЕРБ
9 503
 Снимка: Архив
Сериалите за престъпления да се правят с частни капитали, призова Тома Биков.

Държавата трябва добре да помисли дали има полза от това да финансира разнообразни филми и сериали, или нейният интерес е да дава пари само за положителни и имиджови продукции. Останалите трябвало да се правят преимуществено с частни средства. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в комисията по култура и медии при гласуването на първо четене на промените в Закона за филмовата индустрия. Законопроектът е изготвен от Министерския съвет и вече бе приет от кабинета в началото на октомври. Ако той бъде окончателно утвърден от Народното събрание, България ще въведе схема за подпомагане на инвестициите в киното. Подобни програми вече са изработени и приети в различни страни от ЕС, както и във всички балкански държави.

Според Биков, ако решат да дават пари за развитие на филмово изкуство, политиците имат право насреща да искат продукциите да представят България в позитивна светлина. Той даде за пример Турция, където правителството правело сериозна външна и вътрешна политика чрез снимането на турски сериали. Като пример в обратната посока депутатът посочи поредицата "Под прикритие" на БНТ. Сериалът бил направен с обществени средства и бил продаден на няколко континента, но създавал лош имидж на страната. "Трябва добре да помислим дали искаме да плащаме от бюджета, за да виждаме как България се свързва с престъпност, проституция, трафик на наркотици и т.н. Не искам да бъда разбран погрешно, "Под прикритие" бе сериал с добра актьорска игра, добро заснемане и т.н, но според мен в такива продукции трябва да инвестират частни компании, а пък държавата трябва да постави свои условия", коментира той.

Проектозаконът на Министерския съвет бе приет с пълно единодушие от комисията с председател Вежди Рашидов. От БСП поясниха, че между първо и второ четене ще поискат преработка на някои от текстовете и ще направят свои предложения.

 

ПРИМЕР

През последните години повече от 20 страни от ЕС са въвели схеми за подпомагане на киноинвестициите – от Франция, през Белгия до Естония и Чехия, съобщиха от различни професионални организации. На Балканите последна в клуба на кинолюбителите е влязла Румъния. Най-често прилаганата от държавата финансова схема включва възстановяване на част от разходите за заснемане на филм на нейна територия.  

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

26219
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8304
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18844