Медия без
политическа реклама

Законът на Пеевски легализира репресията срещу неудобните издатели

Не е ясно как ще се доказва кой е фактическият собственик, който контролира редакционната политика, но медиите са заплашени от огромни глоби

Снимка: Архив
Делян Пеевски за пореден път отсъстваше при обсъждането на закон, внесен от него.

Медийният закон на депутата от ДПС и крупен издател Делян Пеевски ще развърже ръцете на ДАНС, прокуратурата и антикорупционната комисия да правят проверки във всички фирми на собствениците на неудобните на властта медии под предлог, че търсят действителния собственик. Без никакви дебати и за рекордно кратките пет минути парламентарната медийна комисия прие с пълно единодушие медийния законопроект на Делян Пеевски. Той ще принуди хиляди собственици на вестници, телевизии, радиа и информационни сайтове да подават купища декларации под заплаха от огромни глоби.

Депутатите не отчетоха острите критики от страна на Съюза на издателите, Националната библиотека, Асоциацията на частните радиа и телевизии и Министерството на културата. 

На заседанието на медийната комисия вчера преобладаваха представителите на ГЕРБ и ДПС, а от БСП присъстваше само Нона Йотова. Тя нямаше възражения. Вносителят Пеевски за пореден път отсъстваше при обсъждането на негов закон, а на заседанието дойдоха съпартийците му и съвносители Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. 

Промените, които се отнасят до собствеността на медиите, тяхното финансиране и разпространение, се извършват през Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Поправките предвиждат печатните, електронните и онлайн медиите да бъдат задължени да подават декларации в Министерството на културата за техния действителен собственик. Това вече важи за вестниците.

С нови текстове, които не бяха качени предварително на сайта на комисията, а бяха представени директно на заседанието, мистериозна работна група предлага да се разшири понятието „действителен собственик” и да се приравни до това от Закона за мерките срещу изпирането на пари. В предишния вариант на законопроекта определението бе, че „действителен собственик са физическите лица, които са крайни бенефициенти на юридическо лице или са учредители или членове на юридическо лице с нестопанска цел, което самостоятелно или чрез свързани лица притежава участие в издателя или доставчика на медийна услуга”. Сега обаче формулировката е разширена, което увеличава възможностите на разследващите органи да се бъркат в бизнеса на издателите. 

Според проектозаконът всяка медия трябва да обяви с декларация, ако човекът, който фактически контролира редакционната политика на медията, е различен от действителния собственик. Не е ясно и как точно ще се установява кой е човекът, който контролира редакционната политика. По време на публичното обсъждане през септември от Министерството на културата, което се натоварва със задачата да събира тази информация, коментираха, че не разполагат с капацитет да проверяват дали подадената информация е вярна. В четвъртък вносителите заявиха, че на практика функцията ще е проформа, както и че целта на закона е само да събира и съхранява информация. Това обаче е абсурдно, тъй като се предвиждат огромни глоби. 

Проектът задължава медиите да декларират всяко получено финансиране за предходната календарна година, размера и основанието му, а също и да посочват данни за лицата, които са го предоставили. Глобата за неподадена декларация в срок или неточни данни ще е от 10 000 лв. до 15 000 лв., а при повторно нарушение – от 20 000 лв. до 30 000 лв.