Quantcast

Медия без
политическа реклама

Операта обвини медиите за скандала в Хирошима

Директорът Пламен Карталов вече твърди, че била надраскана "само ограда пред строеж"

19 Окт. 2018ИВАН ПЕТРОВ
Нова тв
Директорът на операта обяви вестта за поругания мемориал за фалшива, но пропусна, че същата новина беше съобщена и от външното министерство.

След купищата официални извинения към Япония заради вандалщината в мемориала в Хирошима, почитащ жертвите на атомната бомба, директорът на Софийската опера Пламен Карталов изкара отговорни българските медии. Автори на надписа "Локо София" и други драсканици се оказаха двама сценични работници от операта.

Карталов изпадна в пълно противоречие с думите си от предишния ден. „Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване”, заяви той в четвъртък по bTV и обясни, че стената била пластмасова.

Предишния ден официалната му декларация преливаше от възмущение. В нея се описваше потресът от "извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в Хирошима", осъждаше се "този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка", заклеймяваше се "това ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия". Карталов дори заяви по БНТ, че случката е опозорила успешното българско турне в Япония.  

В четвъртък директорът тотално смени тезата си и омаловажи вандалщината. "Тази истерия тръгна от България”, категоричен бе той по Нова тв. Подчинените му сами били отишли в полицията, за да признаят вината си, а униформените се разсмели, когато разбрали, че надписът е името на футболен отбор. „Аз трябваше да бъда в Канада, но се върнах по средата на пътя. Уволних ги, защото и до мен дойдоха такива хибридни новини, че нашите хора са поругали паметник, а паметникът е една стена. Това излишно раздухване идва от нашата татковина”, посочи директорът, с което даде да се разбере, че не вижда нищо нередно да се драска със спрей.   

Твърдението, че новината не е тръгнала от японските медии и че не е осквернен мемориалът, беше опровергано от съобщението на японската национална телевизия, публикувано във "Фейсбук" от Юлиана Антонова: “Полицията в Хирошима разследва графити, намерени на 3 места в Парка на мира. Полицията съобщи снощи, че на пейка в близост до купола, на ограда в Музея на паметниците на мира и на вратата на съоръжение в близост до Паметника на корейските жертви на бомбардировките са открити черни бои с пръски от спрей. Полицията подозира, че вандализмът се е състоял между неделя вечер и понеделник сутрин. Една жена, която посети парка, каза, че е разочарована да научи, че паркът, много важно място за Хирошима, е бил опорочен. Градски служител каза, че е много разочароващо, че подобен вандализъм е намерил място тъкмо в Парка на мира.”

Външното министерство също опроверга твърденията на Карталов, защото ден по-рано и то публикува гневна декларация срещу поругаването на Паметника на мира и се извини на Япония. "Вандалският акт на българи на паметника в Хирошима определено оставя горчив привкус“, заяви външният министър Екатерина Захариева по БНТ, докато Карталов отричаше по другите национални телевизии. 

 

ЕЗИКОВЕДИ

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева също пробва "езиковедски" да омаловажи новината - според нея имало сериозна разлика между "вандализъм" и "поругаване". Провинението било „леко хулиганство”. Двамата му автори щели останат още 2-3 дни в полицията, за да се види дали не са драскали и на други места в града, добави Карталов. Те щели да платят глоба от 1000 долара на човек. Уволнението им нямало да бъде преразгледано.