Quantcast
Грипът идва през ноември | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Грипът идва през ноември

Към два от щамовете хората у нас имат изграден имунитет, по-нов е щамът "Сингапур"
559
 Pixabay

Грипът идва през ноември с два познати и два по-нови щама, съобщи пред Би Ти Ви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Очаквам да започнем да изолираме първите щамове още в края на този месец или началото на ноември, обяви той. Според д-р Кунчев задаващият се грип ще бъде класически - със силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияваща се температура. 

Познатите от минали сезони щамове са "Мичиган" и "Пукет", а новите - "Сингапур" и "Колорадо". По-скоро ме притеснява "Сингапур", защото е най-новият и хората по-рядко имат изграден имунитет, обяснява д-р Кунчев. "Пукет" пък е най-старият от всички, минал е два пъти през България и имунната ни система трябва да е подготвена за него. Другият сравнително нов щам "Колорадо" е от миналата година. Ако той вземе предимство пред А-щамовете, може да се срещнем с по-висока заболeваемост. Но пък и ваксините именно заради това станаха 4-валентни, коментира здравният инспектор.

Грипните вируси обаче не са единствените, с които ще се сблъскаме в следващите месеци. "Сезонът е сравнително дълъг, като се почне от средата на октомври, та чак до март-април. В този отрязък от време най-често ще се срещнем с една голяма група респираторни вируси, които не са грипни", обяснява в интервю за "Фокус" д-р Кунчев. Зад тези вируси най-често стои това, които сме свикнали да наричаме "настинка". С лечение или без особено такова тя отшумява в рамките на два-три дни. Изключение може да има при малки деца и при възрастни хора с хронични заболявания. При тях вирусът може да протече по-сериозно, включително да се наложи и болнично лечение, казва специалистът.

Грипните вируси преобладават от втората половина на декември, като епидемични стойности се достигат към края на януари. "Разбира се, има изключения във времето с по-ранни епидемии в края на декември. Имали сме и много късни в края на март, но това по-скоро се случва на 10 години веднъж. В масовия случай България и Балканите достигат до епидемични стойности в периода от 15 януари до 15 февруари. Най-вероятно така ще се случи и тази година", очаква Кунчев.

У нас все още малко хора поставят противогрипна ваксина. За рисковите групи обаче тя е особено наложителна, казва епидемиологът. Това са най-вече възрастните хора над 65-годишна възраст, особено тези с хронични заболявания, най-често диабет, различна степен на сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и белодробни заболявания. Към тази група спадат и малките деца, често боледуващи, със слаба имунна система, при които грипът може да протече по-тежко. Здравният инспектор обаче признава, че грипната е една от ваксините с най-нисък ефект - ако другите предпазват до 85-95% от случаите, то при нея този процент е около 50-60% в някои години.

"Една от големите грешки е, че приемаме, че грипът може да се изкара на крак. Така предаваме вируса на голяма част от хората около нас. Една от особеностите на респираторните вируси и в частност грипа е, че заразата се предава много лесно. При говор и при кихане микрочастици от слюнката излизат с висока скорост на разстояние от 2-3 метра", обяснява Кунчев.

-----------------------

 

ПРЕВЕНЦИЯ

В сезона на настинките е редно човек да вземе предпазни мерки - ръцете да се мият често, да се избягва употребата на общи съдове и прибори, както и струпването на много хора на едно място. Понякога има нужда да се сложи и предпазна маска, ако например кашлящите в работното помещение са твърде много. Избягването на контакти е особено добра превантивна мярка за възрастните хора, които могат да си позволят да останат у дома в такива периоди.
Есента е период, в който човек има нужда от витамини, които да подсилят имунната система. Но не под формата на хапчета, а в естественото си състояние - в храната. Твърдението, че най-ефикасно на тялото действат витамините, които се съдържат в есенните плодове, не е изненада за всички онези, които препоръчват консумацията на сезонни продукти. Като най-важна храна специалистите определят тиквата, богата на витамин С, А, Е, К и витамини от група В. Ябълката, крушата, боровинките също съдържат витамин С. Зeленчуците също са носители на витамини и затова лекарите препоръчват в менюто на всеки да има място за чушки, цвекло и зеле, тъй като в тях се съдържат антиоксиданти, които укрепват организма и го правят устойчив срещу грипа през зимата.

 

Внимателно с антибиотиците

 

Важна препоръка е хората да не скачат веднага на мощни антибиотици, защото в огромната част от случаите те не са ефективни. Те имат място, но по преценка на лекар, когато имаме бактериално усложнение. В масовия случай се вземат лекарства за температурата, за главоболието, за прояви на гастроинтестиналния тракт. Но разбира се, това не е лечение. Те са симптоматични средства, които облекчават състоянието, но не лекуват реално вируса. Единствените ефективни средства са антивирусните препарати, но те трябва да се приемат много рано - още при първите признаци, в първите 24 часа.

 

По какво се различават настинката и грипът?

Ако човек се оплаква от запушен нос, хрема и лека кашлица и всичко това не му пречи да извършва ежедневните си дейности, то той може да е спокоен, че не е лепнал грип, а просто е настинал. Ако обаче го мъчи силно главоболие, апетитът му изчезне и в същото време температурата му се повиши и, не на последно място, всичко това е придружено от невъзможност да се вдигне от леглото, то със сигурност се е сдобил с грип.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1166 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

535 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

212 5

Влез или се регистрирай за да коментираш