facebook
twitter

Чужбина

ОИСР: Продажбата на гражданство създава риск за престъпления

Организацията направи черен списък на 21 рискови държави
392
 Pixabay
Схемите за т.нар. "златни паспорти" крият много рискове от измами и пране на пари, предупреждават експертите на ОИСР.

Схемата за продажба на гражданство срещу големи инвестиции подкопава международните усилия в борбата с укриването на данъци, предупреди в свой доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от британския в. "Гардиън". Тя е изготвила и черен списък на страни, в които т.нар. "златни паспорти" създават риск за извършването на измами и престъпления. В него фигурират 21 страни, сред които има три от Европа - Малта, Монако и Кипър. Според ОИСР  бързото разрастване на тези програми превръща гражданството в търговска стока.

Малта практикува схемата с голям успех, тъй като богаташите, сдобили се с гражданство, могат да живеят и работят безпроблемно в целия ЕС. От 2014 г. островната държава е продала гражданство на над 700 души, повечето от Русия, бившия СССР, Китай и Близкия изток. В черния списък на ОИСР са включени и държави от Карибския басейн, които първи започнаха да предлагат подобни привилегии срещу значими инвестиции. Сред тях са Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Китс и Невис, които са продали 16 000 паспорта от 2006 г. насам. Експертите на ОИСР са анализирали схемите за пребиваване на гражданство в 100 страни. Те са сложили в списъка държави, привличащи инвеститори с ниски ставки върху личните доходи от чуждестранни финансови активи, като няма изискване средствата да се харчат там.

С втория паспорт могат да бъдат извършвани злоупотреби от хора, които искат да "скрият активите, държани в чужбина", смята ОИСР. Организацията има инициатива, в чиито рамки страните могат да си  сътрудничат в борбата с укриването на данъци чрез обмен на информация. 

ЗА КАРЕ - ПРИМЕР

Програмите на някои страни от ЕС за продажба на паспорти и разрешителни за пребиваване на богати чужденци създават риск от пране на пари, предупреди преди дни и правозащитната организация "Глобал уитнес", цитирана от агенциите. Подобни схеми действат в 13 държави членки – Австрия, Кипър, Люксембург, Малта, Гърция, Латвия, Португалия, Испания, Ирландия, Великобритания, България, Холандия и Франция. Според данните на организацията за година България получава приходи от 25 милиона евро. Страната дава право на гражданство срещу инвестиция от 2013 г., а право на пребиваване срещу инвестиция - от 2009 г. За приходите от продажба на разрешителни за пребиваване няма информация. Българско гражданство досега са си купили 16 души, а право на пребиваване по схемата са получили 296 човека. Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието на "Сега" през август. 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15712 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1882 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

816

Коментари

Devil

И какъв им е проблемът? Ясно и точно в закона е казано, че който вложи 2 милиона в България под различни форми, има право да получи българско гражданство след около 3-4 години. Това е добре за България и не виждам как тези закони нарушават каквото и да било.

Влез или се регистрирай за да коментираш