Медия без
политическа реклама

Българите вече имат 9 медала от олимпиадата, България - само 5

Отличията в смесените отборни дисциплини не се зачитат за класирането по нации на младежките игри

17 Окт. 2018
ЕПА/БГНЕС
Валентин Андреев (вляво) и шампионът Михайло Кохан се поздравяват на почетната стълбичка.

Българските спортисти вече имат общо 9 медала от младежката олимпиада в Буенос Айрес, след като миналата нощ спечелиха златен и сребърен. Но в класирането по нации на страната ни се зачитат само 5.

Валентин Андреев стана първият от лекоатлетите ни на игрите в аржентинската столица, завоювал отличие. Той се класира втори в хвърлянето на чук с общ резултат 163.97 м (82.29 от квалификациите + 81.67 от финала), тъй като състезанията по скокове и хвърляния в Буенос Айрес`18 са по друг регламент, предвиждащ сумиране на най-добрите опити от двете фази. Пред възпитаника на балчишката школа е само украинецът Михайло Кохан със 171.11 м (85.97 + 85.14), а трети се нареди китаецът Ци Уан със 155.36 (82.29 + 75.90). 

Титла пък спечели акробатическата двойка Мариела Костадинова и Панайот Димитров, която във финала събра 27.850 т. и изпревари дуетите на Израел (27.590) и Украйна (27.450). Това е второ злато за двамата ни акробати, но в класирането по медали на игрите им се зачита само то, понеже не е в състава на смесен отбор. Ето защо първата титла на Костадинова и Димитров не е на сметката на България, тъй като бе на гимнастическото състезание за смесени тимове. Нашите бяха в отбор "Симон Байлс", заедно с три момчета и три момичета от гимнастиката, три художествени гимнастички и по едно момче и момиче от скоковете на батут - всички от други държави.

По подобен начин на България не се зачитат титлите на Мария Делчева (в състава на мултинационалния отбор "Алфа" по бадминтон) и на стрелеца Кирил Киров (в дует с германката Ванесе Зеегер на 10 м с въздушен пистолет), както и среброто на тенисиста Адриан Андреев при двойките (в тандем с австралиеца Ринки Хиджиката).

За класацията по медали са взети под внимание само златото на Костадинова и Димитров при акробатичните двойки, сребърните медали на чукохвъргача Валентин Андреев и щангиста Христо Христов и бронзовите на бореца Едмонд Назарян и на щангистката Галя Шатова. С тези 5 отличия България засега е на 40-о място сред 89 страни, завоювали поне по едно. Лидер е Русия с 48 (24-15-9), следвана от Китай с 32 (16-7-9) и Япония с 32 (13-7-12).