facebook
twitter

Култура

Четири премиери в една вечер на сцената на зала "България"

160
Обоистът Вълчан Вълчанов е солист в концерта на Димитър Наумов, който ще прозвучи за пръв път пред публика.

16 октомври

 

Три произведения, неизпълнявани никога пред публика, и една нова за българската аудитория творба - всичко това ще прозвучи в една вечер на сцената на зала "България". Утре от 19 часа  Софийската филхармония под диригентството на Любомир Денев-син ще представи творби на съвременни български автори.

Трите световни премиери в програмата са "Размисли" на Симеон Венков, "Концерт за обой и струнен оркестър" на Димитър Наумов със солист Вълчан Вълчанов и "Три еврейски танца за кларинет и оркестър" на Кирил Ламбов със солист Борислав Йоцов. За пръв път в България се изпълнява произведението на Николай Бадински "Руините под София".

Симеон Венков твори в различни стилове - камерна, джаз, филмова и театрална музика. Неговият засилен интерес към поезията може да се усети в пиесата му "Размисли", която е вдъхновена от стиховете на Димчо Дебелянов. "Завърших концерта за обой и струнен оркестър през лятото на 2017 г. специално с мисълта да бъде изпълнен от отличния обоист Вълчан Вълчанов. Произведението носи белега на българския фолклор, интонационно осъществен със съвременни композиторски средства", разказва Наумов.

Хилядолетната история на столицата е вдъхновила Николай Бадински за произведението "Руините под София", изпълнено за първи път през 1978 г. в Западен Берлин. 

За своята творба Кирил Ламбов се обръща към еврейския фолклор: "Използвах неизчерпаемата енергия на еврейската музика и по теми на три оригинални еврейски танца създадох вариации, които да носят духа на тази изгаряща страстност, извираща от дълбините на този прастар народ."

Концертът е част от тематичния цикъл RE: NOVAE MUSICAE, в който Софийската филхармония се фокусира върху родните автори от ново време, а билети има на касата на зала "България" и в мрежата на "Ивентим", epay.bg и ticketsbg.com.
 

Все още няма коментари

Още

Томичовият псалтир идва за пръв път в България

09.10.2019

670
Филмът „Ирина“ на Надежда Коцева е номиниран от Европейската академия

08.10.2019

456 7
Почина един от основателите на "Крийм" - Джинджър Бейкър

06.10.2019

1388 36

Влез или се регистрирай за да коментираш

×