Медия без
политическа реклама

BMW X4 порасна и отслабна

Крос купето на баварците излиза на пазара с избор от 7 двигателя, цената му започва от 97 500 лв.

11 Окт. 2018
BMW България

Успехът на BMW X6 накара компанията производител още през 2014 г. да направи и негово по-малко "братче". Това беше крос купето X4, което повтаря идеята на по-големия модел. И ако X6 използва платформата на X5, то X4 е изградено върху тази на X3. Минаха 4 години, в които от модела бяха продадени над 200 000 бройки и така се стигна до смяната на поколенията.

Промените по кросувъра не са малко, като основната е в платформата. Както всички по-големи и средни модели на баварците, така и новото X4 използва архитектурата CLAR. Благодарение на нея моделът е пораснал на размери – дължината му вече е 4750, широчината – 1920, височината – 1620, а разстоянието между двете оси - 2860 мм.

Новата платформа позволява широко използване на алуминий и други олекотени материали, което е довело до намаляване на общото тегло с 50 кг. Подобрен е и коефициентът на челно съпротивление – 0,30 (при предишното поколение той беше 0,33). Това е постигнато с поставянето на активни аеродинамични елементи в решетката на радиатора.

Още базовата версия на автомобила е с кожен салон, а клиентът може да избира между 6 различни цвята на светодиодното осветление. Като цяло интериорът повтаря този на новото X3, като и тук таблото за управление може да се превърне в дисплей, чиято конфигурация се променя. Има и проекционен дисплей на предното стъкло, на който може да се видят най-важните данни от системите на автомобила. Мултимедийната система може има екран с диагонал 8 или 10,25 инча, като той се управлява от джойстик. Има и допълнителна система за разпознаване на жестове.

Седалките в салона са с електрически настройки, предлагат отопление и вентилация. Мястото за хората на задния ред е увеличено за краката, но над главата си остава същото, което е лек проблем за пътници с по-висок ръст. Просто формата на този тип автомобили е такава. В същото време обаче обемът на багажника е пораснал до 525 литра, а при свалени задни седалки достига 1430.

BMW X4 излиза на пазара с избор от 7 мотора – 3 бензинови и 4 дизелови. Базовият вариант е xDrive20i - 2,0-литров двигател с 4 цилиндъра, който развива мощност 184 к.с. При версията xDrive30i мощността вече е 252 к.с. Топ вариантът е версия M40i - с 3,0-литров, 6-цилиндров мотор с мощност 354 к.с. Дизелите са 2,0-литров, развиващ 190 и 231 к.с., както и два 3,0-литрови – с 265 и 326 к.с. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична.

През 2019 г. трябва да излезе и чистокръвна М-версия на модела. Тя ще се отличава от стандартното BMW X4 по формата на багажника, "хрилете" на предните калници, по-голямото разстояние между предните колела, променения дифузьор, четирите тръби на изпускателната система и аеродинамичните странични огледала, които са в стила на BMW X6 M.

Под капака на бъдещото BMW X4 M се очаква да попадне 3,0-литров бензинов туин-турбо двигател с 6 цилиндъра, чиято мощност ще бъде около 480 к.с. Същият мотор ще се поставя на BMW X3 M, а също така и на следващите поколения на M3 и M4.

Всички версии на кросоувъра разполагат с фирмената система за задвижване на четирите колела - xDrive. Пътният просвет е 204 мм, достатъчен за преодоляване на някои препятствия по пътя и за качване на бордюри, но все пак това не е автомобил за офроуд. Системата за задвижване на четирите колела е с векторно управление на тягата, която прави колата още по-стабилна и уверена на пътя. Новото окачване е с двойни напречни лостове, а като опция се предлагат и адаптивни амортисьори.

В стандартното оборудване на BMW X4 влизат функция за безключов достъп, пълен електрически пакет, сензори за дъжд и за превключване на светлините, тризонов автоматичен климатик, премиум аудиосистема, връзка с Bluetooth, сателитна навигация, камера за движение на заден ход, както и адаптивен круиз контрол с функция за екстремно спиране.

Към досегашния списък от допълнително оборудване са добавени вентилация на предните седалки, автопилот за паркиране с дистанционно управление, Wi-Fi, камери за 360-градусов кръгов обзор от птичи поглед, както и функция за разпознаване на пътните знаци. Баварското крос купе разполага и със система за полуавтономно движение.

Новото поколение на BMW X4 вече е достъпно на българския пазар, като цените на автомобила стартират от 97 500 лева. Спортните М-версии са оценени на 138 000 лв.

Ключови думи:

автомобили, BMW

Още по темата