Медия без
политическа реклама

Само 3 държави подадоха оферти за нови изтребители

САЩ предлагат нови F-18 и F-16, Швеция - нови "Грипен", а италианците - употребявани „Юрофайтър”

БГНЕС
Офертите бяха отворени в Министерството на отбраната от междуведомствена комисия.

Само 3 от 7-те държави, от които се очакваха оферти за нов изтребител, подадоха документи. Това са САЩ, Швеция и Италия. Другите четири държави, от които се искаше участие - Португалия, Израел, Германия, Франция, изобщо не кандидатстваха.

Срокът за подаване на офертите изтече в 12 ч. в понеделник. Три часа по-късно в Министерството на отбраната книжата бяха отворени от ген.-майор Цонко Стойков, командир на Военновъздушните сили (ВВС). Оказа се, че има четири оферти от три държави. Две са от САЩ, една от Швеция и една от Италия. Предложенията на американците са за нови F-18 или F-16, шведите предлагат нов „Грипен”, а Италия - употребявани „Юрофайтър”. 

"Комисията има две седмици да работи. След това има още една комисия, после министърът на отбраната трябва да има окончателно предложение от тези две съвместни междуведомствени работни групи. Нашето желание е да ги направим бързо. Аз не зная съдържанието на офертите, комисията, която ще работи, има право да се обръща към страните, да отправя въпроси и да иска уточнения от компаниите", обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.  

След като комисиите приключат работа, министърът на отбраната ще вземе решение с коя от държавите да започне разговори за подписване на договор.  На практика класиране на офертите няма да има. Те ще се разглеждат според това кои покриват задължителните условия и кои не, след което се преминава към преговори. МО постоянно акцентира, че при този проект не става дума за договори с фирма, а между държави.

Проектът предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от 8 бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 г.) и въоръжението.

България вече веднъж мина почти по целия път на избор на самолет, като тогава на финалната права останаха "Грипен", португалски стари F-16 и италиански употребявани "Юрофайтър". Новото мнозинство на третото правителство "Борисов" обаче отмени взето в последните дни на преходния кабинет решение за класиране на първо място на шведската оферта и декласиране на американската. Тогава новите машини "Грипен" бяха подкрепяни от президента Румен Радев, а ГЕРБ даде да се разбере, че са повече за F-16. Сегашната нова процедура бе белязана с критики от президента Румен Радев и негов ключов съветник, включително за съмнения в предрешеност на сделката заради скорошно посещение на делегация на МО в САЩ.

 

КРИТИКА

Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира по БНР, че България вече на три пъти е била пред придобиване на нов боен самолет, но все неуспешно. "Това е решение, което обвързва България за следващите 40-50 години с една или друга страна по отношение на авиацията“, обяви Шаламанов. Според него след посещението на Борисов в САЩ е станало ясно, че в крайна сметка изборът ще бъде между нови F-16 и "Грипен". „Министър Каракачанов каза, че ако до края на годината няма договор по един от трите големи проекта, той става, сдава и се уволнява, така че премиерът  има и още едно предизвикателство - да мисли за заместник на г-н Каракачанов, който всъщност трябва да подготви вариантите за решение на премиера в началото на следващата година. Невъзможно е да има договор до края на годината. По този въпрос няма две мнения сред експертната общност“, заяви Шаламанов. Той посочи, че не бива да се бави и подготовката на 16 до 24 пилоти, която трябва да започне веднага след като бъде избран новият самолет. Според него е от изключителна важност дали това ще бъдат млади кадри, или стари асове на МиГ.

 

ЗАПЛАХА

КНСБ обяви в понеделник, че е готова на "всички възможни граждански и синдикални действия", ако не се даде възможност част от ремонта на руските самолети Су-25 да бъде извършен в наскоро национализирания завод "Авионамс".  Стойността на поръчката на МО е за над 80 млн. лв. без ДДС, но според МО "Авионамс" няма капацитет да се справи с нея и не беше поканен. От КНСБ обаче са на друго мнение. От синдиката искат да бъде включена клауза в договора с избраната фирма "Авионамс" да бъде подизпълнител. В писмо до премиера Бойко Борисов те настояват за спешна среща, на която казусът да бъде изчистен.