Медия без
политическа реклама

Журналистите са мишена на властта и в Западна Европа

В Италия се канят да забранят рекламите на фирмите с държавно участие

Уикимедия
Шеф на RAI стана Марсело Фоа, работил във вестник на Силвио Берлускони.

Доскоро подплатените с много пари и добре обмислени стратегии за овладяване на критични медии, за сплашване на неудобните журналисти и за създаване на удобна среда за управляващите бяха характерни преди всичко за страните от бившия социалистически блок – България, Унгария, Чехия, Румъния, Словакия и Полша. В резултат в част от тях вече се създадоха медийни конгломерати, финансирани от богати политици или от приближени до тях олигарси. В последно време тенденцията критичната журналистика да се обявява за враг и да се търсят начини за заглушаването й обхваща и утвърдени демокрации в Европа. В част от тези страни последните избори бяха спечелени от евроскептични партии, които наблюдателите окачествяват като популистки. След победата тяхната първа задача бе да си намерят в лицето на медиите въображаеми противници, с които да се борят. В други пък разрушаването на класическия модел за финансиране на медии доведе до трусове и накара част от тях да се съгласят на

 

по-тесни и нездрави връзки с политиците 

 

Премиерът в сянка на Италия Луиджи ди Майо обяви преди дни, че правителството се готви да намали непрякото държавно финансиране за местните вестници, тъй като те замърсявали политическия дебат. Лидерът на „Пет звезди” е един от политиците, които не крият лошите си чувства към журналистите, особено от пресата, и които предпочитат да общуват с избирателите чрез социалните мрежи. „Вестниците замърсяват обществения дебат всеки ден и най-лошото е, че го правят с публични пари”, написа Ди Майо във „Фейсбук”. Преди дни той съобщи на заседание за обсъждането на следващия бюджет, че подготвя писмо до фирмите с държавно участие с искане „да спрат да плащат за вестници” чрез реклами.

Ди Майо се обяви и срещу ратифицирането на новата директива за авторските права, приета с огромно мнозинство от Европейския парламент. Тя предвижда интернет платформите да отделят част от печалбите си, защото използват новини и анализи на медии. Ди Майо обаче призовава директивата да не се въвежда в Италия. Ако това и първото му предложение се приемат, те ще застрашат оцеляването на много вестници и ще имат сериозен икономически ефект върху медийната индустрия, коментира федерацията на италианските печатни издания. Към нея се присъедини Международната федерация на журналистите, чийто девиз е „Журналистиката е обществено благо”, както и още няколко организации.

С това в Италия не се изчерпват

 

опитите на управляващата коалиция да влияе на медийния пейзаж

 

„Пет звезди” и „Ла лига” вече успяха да наложат противоречивата кандидатура на Марсело Фоа за шеф на обществената телевизия RAI. Според местни медии става дума за  евроскептик. Фоа е бивш редактор в издавания от Силвио Берлускони вестник „Ил Джорнале”, известен с това, че често фабрикува фалшиви новини. Изборът му за шеф на RAI вече предизвика вълна от отрицателни коментари.       

Италия не е единственият стар член на ЕС, в която управляващите насъскват гражданите срещу журналистите и се опитват да забият клин в доверието между тях. Медиите в Австрия съобщиха преди дни за план на вътрешния министър Херберт Кикл да ограничи комуникацията на полицията с „критичните медии”, на които да се предоставя само информация, която е задължителна по закон. Поименно са споменати всекидневниците Курир" и "Дер Щандарт" и седмичникът "Фалтер". Новият фрагмент е част от по-голямата война на управляващата Партия на свободата срещу критикуващите я журналисти и особено срещу обществената телевизия ORF, която е най-гледаната в Австрия. Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе вече поиска премахването на обществените такси, с които медията се финансира. Той се мотивира, че това я поставяло в привилегировано положение спрямо частните оператори. Щрахе прогнозира, че

 

ако издръжката се прекрати, ORF щяла да стане по-обективна

 

От зимата телевизията и министърът са в съдебен спор, след като той я обвини в разпространение на лъжи, а пък ръководството й отговори с дело.

Данни за все по-големи обвързаности между медии и политици се появяват и в Ирландия. Британският вестник „Гардиън” публикува анализ със заглавие „Уютните връзки на ирландските медии с политиката и парите изискват контрол”. „Налице е удобен уют между основните партии и основните издания в страната. Същевременно нараства загрижеността за икономическото здраве на ирландските медии. Взети заедно, тези съвсем отделни влияния допринасят за екзистенциалната криза на ирландската журналистика”, се казва в материала. „Криза на свободата на пресата в Ирландия?!”, Да, и в Ирландия!”, написаха под него от Европейския център за печата и медийна свобода.

 

ЗАЩИТА

На фона на нападките на политици от различни страни към журналисти актрисата Мерил Стрийп публикува отворено писмо в защита на жените в професията. "Ние трябва да пазим, да защитаваме и благодарим на действащите журналисти, защото те, техните съмнения и принципи са основната защита на свободните и информирани хора. Нуждаем се от смелите хора да претърсват за мини полето пред нас, за да не стъпваме ние върху тях и да не избираме нито една от тях. Имаме нужда от тях повече от всякога", написа Стрийп.