Медия без
политическа реклама

Антикорупционната комисия благодари на медиите, че е издирила Симеон Дянков

28 Септ. 2018РАДА НИКОЛОВА
Снимка: Архив
Симеон Дянков и Трайчо Трайков попаднаха под ударите на прокуратурата, след като излязоха от властта.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не успя да издири бившия финансов министър, докато не съобщи през медиите, че той е неоткриваем. Така късно в сряда Дянков сам се свързал с антикорупционния орган, веднага след като кацнал в САЩ. Това казаха от комисията пред в. "Сега".

От комисията дори пратиха благодарствено съобщение до медиите, макар че бившият финансов министър участва неведнъж напоследък в публични прояви у нас. Дянков обещал да им сътрудничи и да разговоря с инспекторите до края на деня в четвъртък. Вчера от КПКОНПИ не отговориха дали това е станало, но уточниха, че от Дянков се очакват само документи, които могат да бъдат пратени по пощата или в електронен формат.

Дянков е "клиент" на комисията, тъй като е обвинен по делото за приватизацията на ЕВН. Процесът не може да тръгне в съда, тъй като магистратите намират пропуски по обвинителния акт. Обвинението, без значение от качеството му и дали ще издържи в съда, все пак е достатъчен повод за антикорупционната комисия да започне проверка на имуществото на бившия финансов министър.

Българските регистри обаче не позволяват изготвянето на цялостен финансов профил на проверяваното лице, тъй като той и съпругата му имат доходи в чужбина, които няма как да бъдат изследвани без неговото съдействие, казаха от комисията. Шефът й Пламен Георгиев обясни, цитиран от "Дневник", че е известно, че бившият министър е работил в Световната банка, а в момента работи в Лондон, както и че е работил и на други места в чужбина. Затова се предполагало, че има добри доходи, но комисията нямало как да знае това. 

Освен това при всяка проверка антикорупционният орган изследва и доходите на съпруга/съпругата на проверявания. В случая на Дянков комисията не можела да открие документ за сключен граждански брак. Дори американските власти са им отговорили, че бившият министър сигурно имал сключен брак, но в техните регистри нямало документи за това. Доходите на съпругата му пък били изцяло в чужбина, което още повече затруднявало комисията.

По делото за ЕВН освен Дянков обвинения имат и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. Тази седмица от комисията обявиха, че са наложени запори и възбрани на имущество за 2.37 млн. лв. на Трайков. Прокопиев също е с блокирани активи. "Случващото се с бившия енергиен министър Трайчо Трайков е политическа репресия", коментира лидерът на партия "Да, България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов пред БНР. Според него комисията се е превърнала в "бухалка" за изпълнение на поръчки. "На фона на ТЕЦ, който изведнъж стана собственост на Доган, и това не е проблем за г-н Георгиев, вероятно той ще се появи скоро и ще ни каже, че и г-н Доган е чист като сълза или като някоя друга метафизична течност. Ние нямаме никакво съмнение, че това, което се случва с Трайчо, е форма на политическо преследване и репресия", каза Иванов.

 

ЗАПОР

Специализираният наказателен съд запорира имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви, обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, похвали се прокуратурата. Блокирани са 12 банкови сметки на семейството в различни трезори. Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции. Запорирани са дялове на Арабаджиева в 5 търговски дружества за общо 165 000 лева, както и дялове на Арабаджиев в 2 търговски дружества за 114 000 лева. Запор е наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева, намиращи се в Пловдив, София и с. Свежен. В официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижим имот, както и на моторно превозно средство. Като физическо лице, съпругата му също няма автомобил.

Още по темата