Медия без
политическа реклама

Гешев слуша Зеленски на Молитвената закуска във Вашингтон

Главният прокурор наблюдава речта на президента Джо Байдън от зала, намираща се в близост до Капитолия

03 Февр. 2023Обновена
Прокуратура

Българският главен прокурор Иван Гешев се похвали, че е слушал видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски към 71-та Национална молитвена закуска във Вашингтон. За събитието става ясно от разпространени от прокуратурата във Фейсбук снимки. Те са придружени с коментар на Гешев: „Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави.“

ГЕРБ ще опита да спаси недосегаемостта на главния прокурор през Конституционния съд.

От снимките се разбира, че реч пред аудиторията е държал кралят на Йордания Абдула Втори, както и неговата съпруга кралица Рания. На Националната молитвена закуска изказване е направил и Билавал Бхуто Зардари, външен министър на Пакистан и син на Беназир Бхуто.

Гешев си пуска снимки с с Месли Красничи, председател на Демократическата партия на Косово, както и с бившия външен министър на Сърбия Вук Драшкович.

Самата молитвена закуска бе открита от американския президент Джо Байдън с реч, която той произнесе от центъра за посетители на Конгреса пред аудитория от около 450 конгресмени, представители на държавната администрация и общественици, разказва БНТ.

Главният прокурор Иван Гешев вече е в САЩ за участието си в Националната молитвена закуска, съобщи пресцентърът му.

Байдън призовал за единство на американската нация. На няколко пъти в речта си президентът говорил за нуждата от възстановяване на диалога между демократи и републиканци. Като знаковото се отчита и това, че Джо Байдън бе седнал до председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, който бе избран на поста след цели 15 гласувания в Конгреса, които се проведоха в началото на януари.

Според "Свободна Европа" Байдън се обърнал към представителите на двете основни американски партии - Демократическата и Републиканската, с думите: "Мисля, че гледаме един на друг като врагове, не като приятели", каза Байдън. "Молитвата ми за тази молитвена закуска е да започнем да се забелязваме отново... да спорим яростно един с друг, но да продължаваме да обядваме заедно."

Американският президент Джо Байдън поздравил и над 1300-те международните гости, които наблюдавали речта от друга зала, намираща се в близост до Капитолия.

Още по темата