Медия без
политическа реклама

С порой от вулгарност депутатите изкарват последните си дни

Обиди за "комунистически глави" и пластмасови играчки си разменят парламентаристите в пленарната зала

27 Яну. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Сега
Радостин Василев

Родните парламентаристи сякаш са влезли в състезание кой може да се държи по-грубо и просташки. Така поне изглежда от вулгарната сцена, която се разигра в пленарната зала днес, докато депутатите обсъждаха промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Началото положи Георг Георгиев – експредседател на младежкото ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи, а сега член на Народното събрание. Макар и да не е юрист, той излезе да репликира говорилия преди него по наказателните закони Бойко Рашков от ПП. Георгиев изсипа всички нападки, които герберите повтарят нескончаемо срещу ПП през последните месеци – за връзки с криптомилионери и газови посредници, обвързани с Русия. И изведнъж заговори за „чекиджийския период“ на Рашков в МВР. После направо нелепото уточнение, че никого не искал да обиди, защото имал предвид „чекистки“.

По грубост реши да се съревновава с него отцепникът от ИТН и бивш спортен министър Радостин Василев, който се премести в ПП. Той пък постави на трибуната чифт пластмасови ръце. „Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев. Отдавна съм му ги купил. Той има афинитет към ръцете. Те ще му свършат работа, според нуждите му, защото неговите основни експертни умения са в това да целува ръце“, обяви Василев. Така намекна за такъв жест на герберския депутат към вожда му Бойко Борисов.

От редиците на ГЕРБ-СДС се понесоха недоволни викове, най-вече към председателя на парламента Вежди Рашидов, който им е съпартиец и в онзи момент водеше заседанието. „Това ли? Това са ръчички. Ще си ги вземе човекът“, объркано обясняваше Рашидов. После се обърна към Василев с предупреждението: „Престанете да внасяте декорации и гумени ръчички! Защото ще принудите ГЕРБ да ви носят други пластмасови играчки!“ Забележката към Василев се отнасяше до това как наскоро депутатът от ПП Искрен Митев донесе на трибуната кошче за боклук, в което прикани герберите да хвърлят едно свое предложение. Накрая Рашидов прикани депутатите, ако искат да се забавляват, да се върнат в детската градина.

Никой обаче не го послуша. Рашков реши да отвърне на удара в стила на Георгиев. Той посъветва младия гербер да не си мисли, че като е отгледал брада, няма да го разпознаят на снимките, на които целува ръка на Борисов. Това провокира Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, известен с острия си език, да изскочи на трибуната. Той припомни думи на Рашков от по-рано, че предпочита да е комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар. Така Рашков намекна за Бойко Борисов, който по времето на народната република е упражнявал тази професия. Манев обаче направи тълкуванието, че след като Рашков е признал, че предпочита да е комунист, трябва едва ли не да попадне под ударите на закона, обявяващ комунистическия режим за престъпен.

В същия дух заговори и съпартиецът му Радомир Чолаков, който оглавява парламентарната правна комисия. Той се похвали с дълги години, прекарани в Германия, където се провела лустрация на бившите комунисти, а Рашков обяви за пример, че ПП не била готова за демокрация. В отговор ексшефът на МВР посъветва герберите да се обърнат по въпросите за комунизма към партийния си вожд, който е бивш член на БКП.

Замесването на името на Борисов накара водача на герберските депутати Десислава Атанасова да се намеси. Тя първо се нахвърли върху Рашидов, че е изпуснал от контрол залата. После премина към депутата от ПП. "Ако си говорим за комунистическия режим, вие, г-н Рашков, сте най-яркото доказателство, че той още съществува! ... Нямам нужда от подобни излияния на глупости, които могат да се родят само в една комунистическа глава!", изкрещя тя към него.

Георг Георгиев най-накрая се реши да се извини от трибуната. Но отново обясни, че искал да каже "ченгеджийски и чекистки", и само допуснал грешка на езика. А водачът на БСП Корнелия Нинова влезе в ролята на отговорен и опитен парламентарист, като изтъкна пред колегите си, че само престъпността печели от вулгарните сценки. По нейно искане депутатите излязоха в почивка.

Междувременно се разбра, че вихрещите се на трибуната са били санкционирани за недостойното им поведение. Радостин Василев обаче беше недоволен, че попада сред наказаните. "Единственото, което съм направил, е да подаря две изкуствени ръце на колега от ГЕРБ", ожали се той. И даже каза, че на депутатите трябвало да се позволи да си казват истината.

Още по темата