Медия без
политическа реклама

Магистрален газопровод между Литва и Латвия се взриви

Започнало е разследване на причините за инцидента, който е станал на литовска територия

13 Яну. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС

Газопровод, свързващ Литва и Латва, се взриви днес, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на литовския газов оператор "Амбър Грид".

Става дума за магистрален газопровод в Пасвалски район, в Северна Литва. Жителите на едно село са евакуирани, съобщи ръководителят на районната администрация Повилас Балчюнас. Той разказа, че пострадали при взрива няма.

В Чувашия е взривен предпоследният газопровод, който доставя гориво в Европа. Доставките на руски газ за Европа, които паднаха до 10 % в сравнение с довоенните времена, са застрашени.

Евакуираното село Валакеляй се намира на около половин километър от мястото, на което минава газопроводът. Жителите му ще бъдат настанени в две училища в съседни населени места. В селото живеят 250 души.

Няколко дни преди взрива в газопроводите на "Северен поток" в района на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени датчици за проследяване на местоположението. Това съобщи компанията SpaceKnow, която е анализирала спътниковите снимки.

В този участък на магистралния газопровод има две тръби, по които се осигурява газ за северната част на Литва. По него газ се транспортира и в Латвия. Втората линия на газопровода не е пострадала при взрива. Започнало е разследване за причините за експлозията.

Взрив на газопровод, свързващ Литва и Латвия

 

Още по темата