Медия без
политическа реклама

България е в компанията на Уганда и Монголия по икономическа свобода

Неефективната съдебна система и слабата защита на собствеността дърпат страната ни далеч от развитите икономики

26 Септ. 2018МИЛА КИСЬОВА
Световна карта на държавите, според икономическата свобода в тях, определени от института "Фрейзър"

Неефективната съдебната система и правораздаването у нас продължават да дърпат страната ни далеч от развитите икономики в света. В класацията за икономическа свобода България заема 46-о място сред общо 162 държави, показва последният доклад на канадския институт "Фрейзър", представен от Института за пазарна икономика вчера. Непосредствено преди нас са Перу и Уганда, а след нас - Монголия и Бахамите. 
Изследването разглежда икономическата свобода като възможност за свободен избор, конкурентни пазари, защита на собствеността, върховенство на закона. Политиките на държавите се оценяват от 0 до 10 в следните категории: размер на правителството, съдебна система и право на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия и регулации. Данните представят картината през 2016-а - последната година, за която има налични официални данни за всички страни.
В сравнение с 2015 г. страната ни се изкачва с две позиции от 48-о на 46-о място. В последния доклад на "Фрейзър" България получава 7.41 точки от максималните 10. В сравнение с предишната година обаче резултатът е подобрен едва с 0.01 точки, което трудно може да се представи като някакъв напредък.
Показателят, който продължава да ни дърпа назад, е състоянието на съдебната система и защитата на правото на собственост. За него получаваме посредствените 4.83 точки, като положението с всяка изминала година се влошава. Така например оценката за съдебната ни система е била най-висока през 1990 г., когато страната ни е получила 7.25 точки. През 2005 г. вече падаме под 5 точки, а десет години по-късно виждаме, че не е постигнат никакъв напредък по отношение на съдебната реформа. Ниска е оценката за ефективната защита на правото на собственост, откъдето е и ниското доверие в полицията. В този компонент най-ниски оценки за поредна година са дадени на независимостта и безпристрастността на съда - 3.33 точки.
Най-високо у нас е оценен достъпът до сигурни и стабилни пари - 9.44 точки. Причината е валутният борд, а инфлацията към 2016 г. все още е сравнително ниска. Максимален брой точки страната ни получава за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.
Сравнително добра оценка получаваме за свободата на международната търговия - 8.12, макар че се посочват регулаторни пречки, които оказват отрицателно влияние.
Сериозни регулации се отчитат при наемането и освобождаването на работна ръка. Този проблем заедно с тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупцията са причина общият показател "Регулиране на кредитите, труда и бизнеса" да бъде оценен със 7.61 точки при 7.58 в предходната година. Подобрението е единствено заради относително слабото регулиране на кредитните пазари.
"Размерът на правителството" е оценен със 7.02 точки. Тук България получава максимална оценка за плоския данък, но общият резултат е намален заради високия размер на правителствените разходи, както и на държавните трансфери и субсидии.


ТОП 10
Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, САЩ, Грузия, Мавриций, Великобритания, Австралия и Канада. Докладът за пореден път доказва, че по-високата икономическа свобода води до по-високи доходи на населението, включително и на най-бедните 10% от населението, по-дълга продължителност на живота и по-добра защита на гражданските свободи.