Медия без
политическа реклама

Ферми за коноп и за криптовалути крадат ток "като за световно"

ЕРП отчита чудовищен скок на незаконно прикачени към мрежата хотели, ресторанти, сервизи и автокъщи

Кражбите на ток у нас придобиват страховити мащаби. Това показват проверките, извършени през годината от "Електроразпределителни мрежи - Запад" - предприятието, което пое от ЧЕЗ доставките за Западна България. Оказва се, че измамниците стават все по-изобретателни, а щетите от измамите растат. Новата голяма напаст са "копачите" на биткойни и други подобни валути, които потребяват големи количества енергия. Финтове правят и битови, и стопански потребители от разни браншове - автосервизи, хотели, складове, супермаркети, нелегални плантации за марихуана, "ферми" за криптовалути и т. н. 

Дни преди края на годината компанията отчита, че е направила 95 000 инспекции, които са разкрили и таксували незаконно потребление за 22 млн. киловатчаса - това е повече от двумесечната консумация на град като Перник.

Един от най-потресаващите случаи е в сервиз на верига за бяла техника в София, в който било открито голямо перално помещение, захранвано от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1.4 млн. киловатчаса, поясняват от ЕРМ - Запад.

Само преди десетина дни пък контролни екипи на компанията открили поредна манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. В проверката са участвали и служители на МВР. 

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в: ресторанти и други заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия. 


ЕРМ Запад използва различни начини за откриване и пресичане на кражбите на ток: извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части. Освен това се прави реконструкция на мрежите, за да се ограничат възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг, което позволява да открива случаите на съмнително необичайно високо потребление. 

Независимо че финансово щетите се покриват от електроразпределителното дружество, кражбите на електроенергия вредят на всички коректни потребители, защото нарушават качеството на предоставяната услуга, като водят до повреди на съоръжения, прекъсвания на електрозахранването и ниско напрежение, посочват от електрокомпанията.

 

 Над 200 екипа работят непрекъснато, включително в малките часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни, като проверките ще продължат и по време на коледно-новогодишните празници, предупреждават от "ЕРМ Запад".

Ключови думи:

ток, кражби

Още по темата