Медия без
политическа реклама

Ерзурум иска съвместна олимпиада със Сочи

Турският зимен център няма улей за бобслей и шейни, но не иска да харчи пари за строеж

26 Септ. 2018
архив
В момента шанците за ски скокове в Ерзурум изглеждат така и ще трябва да бъдат поне реновирани.

Губернаторът на турската провинция Ерзурум - Сайфеттин Азизоглу, обяви, че градът остава в битката за домакинство на зимната олимпиада през 2026 г., но идеята е състезанията по бобслей, скелетон и спускане с шейни да са на улея в Сочи, построен за игрите през 2014-а. Азизоглу е повдигнал въпроса по време на срещата в Турция с руския посланик Алексей Ерхов, пише в."Хюриет".

"Работим усилено, за да получим правото да проведем олимпиадата. Смятаме да приемем игрите съвместно със Сочи. Там има спортни обекти, каквито няма в Ерзурум. Да ги строим ще е прекалено голяма инвестиция за нас, затова може да приемем състезанията заедно", е заявил Азизоглу.

Леденият улей "Санки" е най-близкият географски до Ерзурум. Дотам се стига или по суша (640 км през територията на Грузия), или по вода (270 км до Трабзон и оттам през Черно море). 

Така предложена обаче, кандидатурата на Ерзурум става прекалено несъстоятелна за МОК, особено на фона на допинг скандалите след Сочи 2014 и последвалата изолация на руския спорт. Освен това много трудно ще бъде дадена олимпиада на една държава едва 12 г. след предишното й домакинство.

Противоречивият анонс от Ерзурум следва поредицата откази на желаещи домакинство през 2026 г. градове. Преди 10 дни се отказа Сапоро (заради земетресението на остров Хокайдо в началото на септември). През юни плановете изостави и швейцарският Сион - заради референдум, на който 54% от жителите гласуваха против. Миналата есен по същия начин (53% против на вота) се отказа и Инсбрук (Ав). Тройната кандидатура на Торино, Милано и Кортина д`Ампецо остана без Торино заради скандал с Милано по политическа линия, след който правителството се отдръпна от финансова подкрепа. По подобни причини вероятно ще отпадне и Стокхолм, след като вчера премиерът Стефан Льовен загуби парламентарния вот на доверие. Кандидатурата на последния засега кандидат Калгари (Кан) пък зависи от референдума на 13 ноември.

На сесията на МОК в Буенос Айрес, по време на младежката олимпиада, трябва да бъде определен "краткият списък" с кандидати. Самият избор ще е идния септември, на сесията в Милано.

Още по темата