facebook
twitter

Спорт

Ерзурум иска съвместна олимпиада със Сочи

Турският зимен център няма улей за бобслей и шейни, но не иска да харчи пари за строеж
186
 архив
В момента шанците за ски скокове в Ерзурум изглеждат така и ще трябва да бъдат поне реновирани.

Губернаторът на турската провинция Ерзурум - Сайфеттин Азизоглу, обяви, че градът остава в битката за домакинство на зимната олимпиада през 2026 г., но идеята е състезанията по бобслей, скелетон и спускане с шейни да са на улея в Сочи, построен за игрите през 2014-а. Азизоглу е повдигнал въпроса по време на срещата в Турция с руския посланик Алексей Ерхов, пише в."Хюриет".

"Работим усилено, за да получим правото да проведем олимпиадата. Смятаме да приемем игрите съвместно със Сочи. Там има спортни обекти, каквито няма в Ерзурум. Да ги строим ще е прекалено голяма инвестиция за нас, затова може да приемем състезанията заедно", е заявил Азизоглу.

Леденият улей "Санки" е най-близкият географски до Ерзурум. Дотам се стига или по суша (640 км през територията на Грузия), или по вода (270 км до Трабзон и оттам през Черно море). 

Така предложена обаче, кандидатурата на Ерзурум става прекалено несъстоятелна за МОК, особено на фона на допинг скандалите след Сочи 2014 и последвалата изолация на руския спорт. Освен това много трудно ще бъде дадена олимпиада на една държава едва 12 г. след предишното й домакинство.

Противоречивият анонс от Ерзурум следва поредицата откази на желаещи домакинство през 2026 г. градове. Преди 10 дни се отказа Сапоро (заради земетресението на остров Хокайдо в началото на септември). През юни плановете изостави и швейцарският Сион - заради референдум, на който 54% от жителите гласуваха против. Миналата есен по същия начин (53% против на вота) се отказа и Инсбрук (Ав). Тройната кандидатура на Торино, Милано и Кортина д`Ампецо остана без Торино заради скандал с Милано по политическа линия, след който правителството се отдръпна от финансова подкрепа. По подобни причини вероятно ще отпадне и Стокхолм, след като вчера премиерът Стефан Льовен загуби парламентарния вот на доверие. Кандидатурата на последния засега кандидат Калгари (Кан) пък зависи от референдума на 13 ноември.

На сесията на МОК в Буенос Айрес, по време на младежката олимпиада, трябва да бъде определен "краткият списък" с кандидати. Самият избор ще е идния септември, на сесията в Милано.

Все още няма коментари

Още

Трети град отказа да се бори за зимната олимпиада през 2026 г.

19.09.2018

240
Торино се отказа да иска зимната олимпиада през 2026 г. след скандал

20.09.2018

106
Защо МОК опря до България за домакин на олимпиада

22.09.2018

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

1665 2

Влез или се регистрирай за да коментираш