Медия без
политическа реклама

Битката между община Пловдив и Гергов влиза в комична copy paste фаза

Очертават се повторни решения в рамките на 2 месеца при спора за Панаира

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Георги Гергов

Битката между пловдивския общински съвет (ОбС) и Георги Гергов за контрола върху Пловдивския панаир започна да включва комични моменти. Става дума за дословно повторение на вече взети решения - дружеството на бизнесмена "Пълдин туринвест" ще проведе ново акционерно събрание със стар дневен ред; за да го спре, ОбС трябва да повтори гласуването от ноемврийската сесия, като вече има внесено предложение, копие на първото.

В центъра на сагата са варненските акции от панаирното дружество, които морската община иска да апортира в "Пълдин туринвест". След преместването Гергов би придобил около 79.3% от Панаира. Тъй като казусът с акциите се точи доста години, тази есен се очакваше финално решение на Върховния административен съд. Той дойде на 15 ноември и постанови, че апортът на Варна в "Пълдин туринвест" е възможен. Светкавично на другия ден Гергов насрочи акционерно събрание на "Пълдин туринвест" за 24 ноември, на което да бъдат приети акциите. Не бе спазен обаче 30-дневният срок за свикване. След остър натиск от ДБ ОбС реши да задължи кмета Здравко Димитров да се противопостави на приемането на акциите (в "Пълдин туринвест" дял има и общината). Един от мотивите - погазеният 30-дневен срок. В резултат общината поиска отмяна на решенията на събранието на "Пълдин туринвест" и спиране на производството по вписване. То наистина бе спряно, като жалбата на Гергов претърпя неуспех на две инстанции. Докато тече тази съдебна линия обаче, той задейства паралелна - насрочи абсолютно същото събрание  на "Пълдин туринвест" за 9 януари - да приеме то варненските акции вече при спазен 30-дневен срок. За да му се противопостави, сега общината трябва да повтори решенията си от ноември. "Надяваме се на подкрепа от съветниците на сесията на 19 декември", коментира във "Фейсбук" Веселина Александрова от ДБ вчера, след като формацията внесе предложение, с което отново да задължи кмета Димитров да блокира намеренията.

Всичко това показва, че спорът около казусът ще е дълъг, изпъстрен с доста съдебни перипетии. И със сигурност ще е сред акцентите на местния вот догодина. Любопитен нюанс е, че ГЕРБ не смятат да издигат Здравко Димитров отново, което оставя управлението на града на своеобразен автопилот до края на мандата. 

 

Още по темата:

Схемата, чрез която Георги Гергов е на път да увеличи до 79. дела си в Пловдивския панаир, среща трудности. Днес преди обед общинската управа й създаде съдебни препятствия, а веднага местният окръжен съд излезе с определение в полза на общината.
Сагата "Ще се превърне ли Пловдивски панаир в Герговски" продължи и днес. Дължи се на "Демократична България", която се мъчи да осуети схемата.
Ще успее ли Георги Гергов да придобие още по-голям контрол върху Пловдивския панаир - този казус се решаваше днес в града. Общинският съвет (ОбС) се противопостави, но малко по-късно на акционерно събрание бизнесменът направи крачка към постигане на целта си.

 

Още по темата