Медия без
политическа реклама

Полша склони за таван от $60 в цената на руския петрол

Новото решение е нивото на тавана да се преразглежда на всеки 2 месеца

02 Дек. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Танкери няма да могат да внасят руски суров петрол в страните от ЕС от понеделник, 5 декември

Полша оттегли възраженията си срещу размера на тавана на цената на руския нефт. Утре решението трябва да бъде потвърдено от Европейския съвет. Според Wall Street пробивът се дължи на новото решение, според което таванът на цената ще се преразглежда на всеки 2 месеца, за да бъде винаги с 5 долара по-евтин от цените, на които продава Русия. 

До тази вечер Полша категорично отказваше да подкрепи плана на Европейската комисия за налагане на таван на цената на руския петрол от $60 за барел и по този начин блокираше приемането на мярката. Според Варшава определената пределна цена не е достатъчно ниска.

Снощи няколко европейски дипломати, цитирани от АФП, заявиха, че останалите 26 държави-членки са готови да приемат плана навреме, за да влезе той в сила в понеделник, заедно с ембаргото на ЕС върху руския суров петрол. А днес един от преговарящите заяви пред агенцията: "Мълчанието от Варшава е оглушително."

Ембаргото, което влиза в сила на 5 декември, ще попречи на доставките на руски суров петрол с танкери до Евросъюза, а тези доставки са 2/3 от вноса на страните-членки.

Енергийни експерти изчисляват, че Русия е спечелила 67 млрд. евро от продажбата на петрол на клиенти от ЕС след инвазията си в Украйна на 24 февруари. Това е повече от руския военен бюджет, който бе в размер на 60 млрд. евро преди войната. Сумата също така е по-малка от общата финансовата и военната помощ, отпусната от държавите от ЕС в подкрепа на Киев.

От понеделник на танкерите вече няма да бъде разрешено да внасят руски суров петрол в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на санкциите чрез продажба в страни извън ЕС. Китай и Индия, например, не са ограничили вноса на руски петрол, но според плана на ЕК, на европейските застрахователи ще бъде забранено да покриват разходи на танкери, които превозват петрол на цени над $60 за барел.

Еврокомисията предложи при налагане на таван да влезе в сила и заповед, че ако търговската цена на петрола падне под $60 за барел, тогава таванът ще бъде намален, докато стане с 5% по-нисък от пазарния.

Още по темата