Медия без
политическа реклама

Киев съобщи за 13 000 загинали военни от началото на руската инвазия

02 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна са изгубили досега между 10 000 и 13 000 войници във войната срещу Русия. Това каза пред украинския "Канал 24" съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, цитиран от "Ройтерс".

Тези данни изглежда са първата оценка за броя на загиналите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити украински военнослужещите, припомня БТА.

"Разполагаме с официални числа от генералния щаб, с официални числа на висшето командване, и според тях имаме между 10 000 и 12 500 до 13 000 убити", заяви Подоляк пред "Канал 24".

Говорим открито за броя на жертвите, допълни той, като отбеляза, че ранените войници са повече от загиналите.

Миналия месец най-висшият американски генерал каза, че руските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви (общо убити и ранени) в Украйна, и изказа предположение, че дадените от въоръжените сили на Киев жертви са сходни по численост.

Във видеоинтервю онзи ден съветникът на Зеленски Олексий Арестович каза, че загиналите от руска страна са около седем пъти повече, отколкото тези от украинска.

"Смята се, че досега са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 украински военни", каза преди дни председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен във видеобръщение към колегиума на ЕК. По-късно твърдението за броя на загиналите бе изрязано от видеообръщението на фон дер Лайен, а туитът й за същото бе премахнат. "Не можем да потвърдим тези числа, загубите на украинската армия са служебна информация и се публикуват ограничено", заяви тогава ръководителят на Управление връзки с обществеността на армията Богдан Сеник.  

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи днес остро изявление преди редовния колегиум на ЕК, като набеляза две важни задачи пред държавите от ЕС: да конфискуват замразените руски активи с цел да бъдат предоставени на Украйна и да настояват за

 

Още по темата