Медия без
политическа реклама

НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана

Френският ПВО комплекс SAMP-T, разположен в Румъния, отблъсна симулирана атака от изтребители на Алианса

23 Ноем. 2022
ЕПА БГНЕС архив

Съюзниците от НАТО извършиха днес военно учение, за да тестват противовъздушната и противоракетната отбрана в Румъния, около седмица след като заблудена ракета падна в Полша и разкри пропуските във въздушния щит на Северноатлантическия алианс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френската противовъздушна система, разположена в Румъния, отблъсна симулирана атака от съюзнически изтребители, съобщи Съюзното въздушно командване на НАТО в Рамщайн в Западна Германия.

Румънската армия официално получи от американски производители първата установка от американската система за противоракетна отбрана Пейтриът от партидата от общо седем батареи.

В учението участваха турски самолети Ф-16, испански Юрофайтър, американски самолети Гроулър, проектирани за радиоелектронната борба, и френски изтребители Рафал, които излетяха от френския самолетоносач "Шарл де Гол".

"В отговор на войната на Русия срещу Украйна ние продължаваме да подсилваме нашите възпиращи и отбранителни способности в източната част на алианса", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

САЩ разположиха в Румъния мобилен противоракетен комплекс, известен като THAAD, съобщи Болкан инсайт. За пръв път антибалистична противоракетна система от този вид се разполага в Европа под командването на НАТО.

Тя каза, че алиансът е добавил повече изтребители и разузнавателни самолети в патрулирането заедно с повече наземни съоръжения за противовъздушна отбрана и кораби със способности за противовъздушна отбрана в морето.

"Учения като това гарантират, че силите на НАТО са способни да действат заедно и остават в готовност да отговорят на всяка заплаха от която и да е посока", отбеляза Лунджеску.

През 2020 г. трябва да завършено строителството на базите ПРО на САЩ в Полша.

Франция разположи системата си за противовъздушна отбрана SAMP-T в Румъния през май. Тя е проектирана да предпазва бойни полета и важни обекти като летища и пристанища срещу крилати ракети, самолети, дронове и тактически балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

Румъния ще плати още 1 милиард долара за покупката на втората ракетна система "Пейтриът" от САЩ в началото на септември, съобщи министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от в. Гъндул".  Той уточни, че Румъния има необходимата сума, за да плати покупката.

 

Още по темата