Медия без
политическа реклама

10 коледни базара ще има в София

Освен традиционният немски, в центъра празнични щандове ще се открият на площад "Славейков", ул. "Съборна" и зад НДК

23 Ноем. 2022

В година, в която много европейски градове планират по-семпло честване на Коледа и Нова година заради увеличените цени на енергията, Столична община обяви рекорден брой коледни базари. През декември и началото на януари такива ще има на 10 места в града, като много от тях се организират за пръв път, съобщиха от Столичния общински съвет.

В центъра, освен традиционният немски коледен базар до Народния театър, такива ще има още на площад „Славейков“, на ул. „Съборна“ и зад НДК. Този на гърба на централния вход на двореца вече работи и ще продължи до началото на 2023 г. Негов организатор е общинското дружество „Пазари Възраждане“.

Базарът на „Славейков“ ще отвори на 4 декември и щандовете му ще работят до Нова година. Той се организира от общинската фирма „Пазари Запад“, която е дала пространството под наем на частна фирма. На „Славейков“ щанд ще има украинският женски клуб „Оранда“ в партньорство с УНИЦЕФ.

Базарът на „Съборна“ също дебютира и ще просъществува от 1 декември до 8 януари. Основен момент в него ще е благотворителната инициатива за събиране на храна за хора в неравностойно положение под мотото „Подари топла Коледа и усмивка на човек в нужда“. Освен това на този базар шеф-готвачи от столични заведения ще представят свои интерпретации на улична кухня.

Извън центъра Столична община ще организира коледни базари на Женския пазар, на пазара при Римската стена, в парк „Възраждане“, в Северен парк, при парк „Герена“ и в Нови Искър. Последните три базара се организират от общинската фирма „Пазари Север“ и ще се състоят от средата до края на декември.

Базарът на Римската стена ще отвори на 17 декември, като негов организатор е „Пазари Изток“. Това ще бъде фермерски пазар за българска храна и продукция, представена от производителите им. В допълнение ще има арт зона, работилници за ръчно изработени коледни украси и кулинарен кът, съобщават от СОС.

Базарът в парк „Възраждане“ ще е наличен от 9 декември до 2 януари и се подготвя от „Софийски имоти“. От Столична община поясниха, че цялата площ на базара е отдадена под наем на частна фирма. 

Още по темата