Медия без
политическа реклама

Държавата безсрамно замълча за храната на украинските бежанци

Нито една институция или управник не събра смелост да съобщи, че изхранването е спряно

23 Ноем. 2022ДИЯН ИВАНОВ
Решенията на правителството от 16 ноември и 20 май са пределно ясни относно финансирането от 15 лв.

Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци по програмата за настаняване. Както "Сега" писа, то бе спряно с новите условия на програмата след втората половина на ноември. Решението бе взето от правителството на неприсъствено заседание на 16-и този месец. Тогава бе съобщено (почти тържествено), че програмата се удължава до 24 февруари, като бе спестен фактът, че е редуцирана с изхранването. Но на терен истината нямаше как бъде скрита - предоставянето на храна спря веднага в държавните бази, а в хотелите положението се задържа ден-два благодарение на доброволни усилия на собствениците. Успоредно във времето след 16 ноември държавата предприе безсрамно и унизително за самата нея поведение - не само защото липсва разясняване на причините за решението; а и защото нито една институция или представител на управлението не събра смелост за най-елементарното - да оповести спирането на храната като факт сам по себе си. На контактните телефони отговорите са прозаични: "Положението е такова, каквото е". "Сега" прати въпроси до правителствената пресслужба и Министерството на туризма, но отговори липсват. Главата бе заровена в пясъка, все едно проблем не съществува - вероятно с надеждата, че други теми като падналата ракета в Полша, Световното първенство по футбол и т.н. пренасочват общественото внимание.

В момента положението с изхранването се спасява от БЧК, неправителствени доброволчески организации, чрез усилията на отделни граждани. Или пък... въобще не се спасява, тоест бежанците стоят гладни. Ситуацията е изключително тежка в държавните бази, където са настанени новопристигнали хора или множество социално слаби и болни, които нямат възможност да купуват храната. В хотелите пък вече са сложени цени, или са увеличени (ако преди това е ставало с доплащане) - проблемите там не се усещат чак толкова остро, защото не малка част от настанените могат да си плащат. Общо пребиваващите по програмата украинци в момента са около 13 000.

При липсата на реакция валят хипотези защо бе спряна храната. Някои доброволци предполагат, че държавата е свършила парите. Други допускат, че е станала неволна грешка при изписване на решението. Трети коментират, че правителството не е спирало храната изрично. Истината е, че неволно действие е невъзможно, нито пък, за да се спре храната, е нужно нещо да бъде разпореждано специално. Сравнение между отделните решения ясно показват, че кабинетът дава точни указания за какво се отпускат 15-те лева по програмата. Така на 16 ноември ясно е упоменато, че парите са единствено за подслон/нощувка; на 20 май: за подслон и тридневно хранене (извадки от актовете на МС - на снимката).

Възможно е днес на редовното правителствено заседание да бъде взето ново решение.

Още по темата:

 

Изхранването на украинските бежанци по държавната програма за настаняване е прекратено, установи проверка на "Сега". В средата на седмицата, когато правителството оповести удължаване на програмата, този факт бе спестен.

 

Още по темата