Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР и прокуратурата обвиниха двама украинци за обир за над 100 000 лв.

Единият е със статут на бежанец, а двамата твърдят, че са били обект на полицейско насилие

21 Ноем. 2022
БГНЕС
Административният ръководител на Районна прокуратура - Бургас Мария Маркова и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Двама украинци, пребиваващи у нас, са задържани за кражба от апартамент в Бургас, в особено големи размери. Единият от тях е със статут на бежанец. По информация на полицията и прокуратура те са с богато криминално минало, проверява се участието им в престъпления на територията и на други области у нас, предава БНР. 

Кражбата в Бургас е извършена през деня, докато собствениците отсъстват от жилището. Стойността на откраднатото, в различни валути и златни накити е на стойност над 100 000 лева, съобщи административният ръководител на Районна прокуратура Мария Маркова. За извършеното престъпление е предвидено наказание е от 3 до 15 годин затвор, уточни тя

Малко по-късно двамата бяха доведени в съдебната палата, където се гледа мярката им за неотклонение. Пред журналисти и пред съда те обвиниха полицията за упражнено върху тях насилие и поискаха отвод на прокурора. Те се появиха със синини под очите и се оплакаха, че са били бити, разказва Националното радио.

Съдът ги остави за постоянно в ареста, като преди това не уважи искането за отвод на прокурора с мотив, че няма събрани към момента доказателства, че срещу украинските граждани е упражнено насилие.

Извършителите са били добре подготвени, ползвали са ръкавици, а в претърсвания на три адреса са намерени 135 инструменти за отключване и разбиване на жилища, като шперцове, пили, къртачи и др., каза в същото време директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Около 5 млн.  лева са откраднати при въоръжения грабеж на инкасо автомобил в София. Това съобщава Нова тв, като се позовава на данни от разследването. Това е една от най-големите суми, които са били ограбвани досега у нас. Разпитите продължават и се събират доказателства.

Двамата украинци са дошли у нас през юли тази година. Живели са на свободен наем - единият в Бургас, другият в Несебър. Те са 37 и на 45 години, като по-възрастният се установил у нас със съпругата и детето си. 

Бандити откраднаха като на кино 30 000 евро и 30 000 лева от касата на обменно бюро в Хасково.  Обирджиите са пробили дупка в стената на мазето, точно зад касата, разказва Би Ти Ви . Обирът е станал през нощта.

По данни на Интерпол и Европол украинските граждани са криминално проявени и осъждани за различни престъпления, включително и кражби, каза Калоянов. Кражбата е извършена в апартамент в бургаския комплекс „Изгрев“, когато собствениците не са били в жилището. В хода на разследването са направени обиски на 3 адреса, където са открити големи парични суми и арсенал от инструменти за разбиване на врати и каси.

Придвижвали са се с две коли с украинска регистрация. С едната от тях са регистрирани няколко излизания в посока Румъния. След кражбата харчели големи суми, купили си например айфони за 5000 лв.

Мъжете са заловени след спецакция на Криминална полиция. Задържани са за срок до 72 часа. 

Грабеж от инкасо автомобил е извършен тази сутрин в 7:50 ч.  на Околовръстното шосе на София до разклона за Бистрица, съобщиха от МВР.   При инцидента няма пострадали. От полицията към момента не могат да потвърдят, че нападателите са били въоръжени.

 

Още по темата