Медия без
политическа реклама

Борисов измисли седмица за публичен дебат за изборните промени

ГЕРБ и служебното правителството нападнаха едновременно ПП по случая "Джемкорп, а партията и компанията обявиха темата за затворена

20 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

Готови сме да сме съвносители с "Демократична България" на решение за временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс. Нямаме никакво желание да се бърза с изборния закон. Единственото, което може да направим с всеобща мъдрост – ние, БСП, ДПС, ДБ и „Възход”-а в сряда да направим такава комисия.

Бойко Борисов няма никакво намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, цитиран от БГНЕС.

Цяла седмица - пред вас, пред камерите - сядат парламентарните групи с IT специалисти, които да могат да изчистят всички съмнения във флашката, в кода. Решаваме и действаме. Те имат своите подозрения към хартията, ние – към кода. Има 4 години да управляваме, така че абсолютно съм „за” една седмица пред камерите, заяви Борисов своите условия за постигане на компромис и изход от политическата криза. 

Борисов бе категоричен, че не се ли състави правителство, нито едно решение няма да бъде взето с оглед наближаващата тежка зима. 

Площадката демокрация стана модерна, каза още Борисов и посочи, че по техните на опонентите на ГЕРБ - бел. ред.) правила и с техните машини ГЕРБ са победили с 5% на изборите пред ПП и са първа политическа сила. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага да бъде сформирано правителство с третия мандат, който да отиде в "Български възход".

По отношение на върщането на хартиената бюлетина, Борисов уточни, че от ГЕРБ не го правят заради ДПС и БСП, а заради хората. "По вашите правила народът ни подтави на първо място", каза още той. Хората, по думите му, искат работещо Народно събрание, което да им реши проблемите. 

"Не искам да изглежда, че отстъпваме пред уличен натиск", добави Борисов по повод протестът от петък вечер и отношението спрямо Йордан Цонев от ДПС. Според лидера на ГЕРБ накрая ще се стигне до гражданска война. Според него това не е демокрация и припомни, че той също е бил обект на подобно отношение. Той е категоричен, че не може една група малцинство да казва какво да се случва в страната, налагайки своето мнение.  "Ние трябва да се смиряваме и да направим правителство", смята Борисов. 

ГЕРБ: Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия за меморандума с „Джемкорп”

Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия. Това съобщиха на пресконференция днес Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ.

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че меморандумът в областта на енергетиката с компаниите IP3 и Gemcorp не е прекратен, се разминава с информацията на бившия министър на енергетиката.

„Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен. Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с „Джемкорп” е прекратен, е било само да ни се замажат очите“, посочи Десислаа Трифонова.

Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР, заяви още народният представител Делян Добрев и посочи, че ще бъде подаден сигнал и към Главна дирекция „Конкуренция” и главна дирекция „Енергетика” на Европейската комисия.

От ГЕРБ ще поискат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание. „Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за „Джемкорп”. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков”. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание“, заяви пък Даниел Митов.

Меморандумът с "Джемкорп" (Gemcorp) е прекратен отдавна и темата е затворена, без абсолютно никакви последствия за държавата. ГЕРБ правят пореден опит за отклоняване на общественото внимание от важните теми. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната", след като ГЕРБ ги обвиниха в отдаване на концесия на цялата енергетика на страната и създавайки опасност за националната сигурност. 

Има истински важни за хората теми, по които партиите в Народното събрание трябва да работят, казват от партията на Кирил Петков и Асен Василев. След скоростните промени в Изборния кодекс, днешният опит да се произведе скандал около куха тема, след което отново да се говори за хартиената бюлетина, е поредният знак, че Борисов тласка страната към нови предсрочни избори и вече се готви усилено за тях, заявяват от ПП. 

По-късно в темата се включи и енергийният министър Росен Христов, който обяви, че меморандумът с „Джемкорп“ е в сила и дори има клауза за арбитраж.

Пред журналисти във ВЕЦ „Цанков камък“ той твърди, че не са били спазени никакви процедури по съгласуване, както е предвидено за такива меморандуми. Нямало и решение на Министерския съвет, а самият оригинал на договора бил в чекмедже на служител на енергийното министерство.

Веднага след това изпълнителният директор на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев заяви пред БНТ, че меморандумът е прекратен и фирмата няма никакви претенции към страната ни. "Много се учудвам от тези изявления. Меморандумът беше прекратен, получихме официално писмо с искане за анулиране. Документът е прекратен и ние повече нямаме никакви претенции нито към правителството, нито към държавата България", увери той. Бостанджиев каза още, че при подписването на документа не е имало нищо задкулисно и обвързващо.

Още по темата