Медия без
политическа реклама

София ще изпрати с девет самолета оръжие за Киев

За целта е поискана логистична помощ от САЩ и Великобритания

19 Ноем. 2022Обновена
Уикипедия

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Става дума за военната помощ, която София ще даде на Киев по решение на парламента. МО трябва да внесе в парламента предложение за вида въоръжение, както и план за логистична операция по прехвърлянето.

Стоянов каза, че в момента се работи по въпроса за транспорта на предоставяната помощ, като тя ще се достави по въздух и земя. За целта страната ни е потърсила съдействие от САЩ и Великобритания. Пратката ще бъде изпратена наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети. Това каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Стоянов отново повтори, че ще подходи консервативно към решението на НС за военната помощ за Украйна, тъй като армията има конституционни задължения. Даде пример, че не можем да предоставим комплексите C-300, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.

България има в повече само боеприпаси и това е нещото, което може да даде на Украйна. Това се подразбра от участието на военния министър Димитър Стоянов в предаването "Панорама" по БНТ.

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната - каски, бронежилетки. Това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки. Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС , който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение ще изпратим, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран", заяви Стоянов. От думите му стана ясно, че самолетите с въоръжение ще кацат в Полша, а не в Украйна.

 

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

 

Стоянов обяви, че е напълно възможно да има усилване с противовъздушна отбрана и сили на Източния фланг на НАТО. Той обясни, че нашата ПВО не покрива цялата територия на страната и е устроена да пази определени обекти и райони. На въпрос дали ракетните комплекси пазят София и АЕЦ "Козлодуй", военният министър отговори: "Те са там, където трябва да бъдат".

 

Военният министър потвърди, че към момента само един пилот е подготвен да лети на F-16. Още подготвени ще има до 2025 г., когато ще дойде първата пратка от 8-те вече купени от България американски изтребители. Тези пилоти обаче се подготвяли на друг блок от F-16 и на тях ще им е необходима още една подготовка на блок 70, която ще бъде извършена в България. Според Стоянов, че едва след 2028 г. и дори около 2030 г. ще има бойна готовност за употреба на новите самолети. Военният министър заяви, че сега борбата е да се продължи летателната годност на МиГ-29 поне до края на 2023 г.

Още по темата