Медия без
политическа реклама

В Народния театър започна вътрешно разследване срещу Морфов

Ще се събират писмени показания от актьори и видеозаписи, а режисьорът пак отговори с писмо

18 Ноем. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Утре Народният театър ще посрещне почитателите на Мелпомена за 14-часова непрекъсната програма по случай Нощта на театрите, но под повърхността бушува истинска война.

В Народния театър "Иван Вазов" започва вътрешно разследване на скандала с режисьора Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева. Ще бъдат изискани писмени обяснения от служители и записи от камери. Разследването е поверено на главния секретар Красимира Стефова със заповед на директора Васил Василев от вчера, 17 ноември, съобщи сайтът OFFNews, който разполага с копие от документа. Целта на проверката е да се установи дали, надрасквайки вратата на Кръстева с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация - на база партийна принадлежност. Разпореждането на директора, в което Морфов е наречен лицето Морфов, е в отговор на жалба от Велислава Кръстева с дата 10 ноември, пише пък "Площад Славейков" и отбелязва, че с разследването са натоварени петима служители и актьори.

Аз съм известен извършител и не съм се крил".

След като през целия предиобед бе невъзможно свързването с телефоните на Стефова и пиар отдела на Народния, актьорът Валери Йорданов потвърди пред "Сега", че наистина е издадена такава заповед от директора. Звездата от "Хъшове" лаконично отбеляза, че не вижда повод и смисъл от такъв "другарски съд", защото Александър Морфов още през септември е заявил ясно позицията си и е предупредил, че политика и театър не бива да се смесват на територията на Народния. Йорданов припомни, че назначеният за главен режисьор на НТ "Иван Вазов" се е опитвал неколкократно да говори с директора Васил Василев относно присъствието на активист на ДПС в екипа. Йорданов допълни, че вероятно "отнякъде натискат" директора, когото са посрещнали с надежда, и че ще чака да види докъде ще стигнат "простотиите". 

Късно снощи Валери Йорданов реагира на случващото се и с коментар във Фейсбук: "Колко на брой актьори и служители трябва да напуснем Народния театър, за да разберете, че там се случва нещо нередно?"

 

РЕАКЦИЯ

Днес следобед "Площад Славейков" разпространи писмен отговор на Морфов по последното развитие на скандала. Макар също както първите му самопризнания да е изпратен по мейл до сайта, той има за адресат директора Васил Василев. Морфов отново обяснява мотивите си срещу Велислава Кръстева, твърди, че театърът се управлява от ДПС, а назначената вътрешна проверка е по комунистически маниер. Главният режисьор добавя, че при среща с Кръстева преди време я попитал: "Сега на турски език ли ще играем в театъра?", а тя според него тихо му казала: "Ако се наложи". 

 

ДИРЕКТОРЪТ

Васил Василев ще се появи публично утре сутрин в 10 часа, за да постави началото на 14-часовата "Нощ на театрите" в Народния театър "Иван Вазов", включваща спектакли, срещи със звездите на театъра, фотографска изложба и др.

От началото на скандала на 29 октомври той рядко се изявява пред медиите и избягва да взема отношение по случая. В едно от малкото си интервюта - пред БНР от миналата седмица, Василев заяви, че не възнамерява да се разделя с никого от екипа си. Екипът обаче реши да започне да се разделя с него - Захари Карабашлиев вече подаде оставка като писател/главен драматург на НТ, а Явор Гърдев ще напусне позицията си на щатен режисьор след подготвяната премиера на 30 ноември. Колегията в Народния театър и извън него видимо заема страната на Александър Морфов в конфликта. Министърът на културата Велислав Минеков също призова публично политическите активисти в Народния театър да бъдат "сменени с професионалисти".

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV.

По-старо интервю на Васил Василев от 3 ноември пред "24 часа" - когато Александър Морфов още не бе направил писменото си самопризнание за надрасканата врата, - сочи, че директорът от самото начало не одобрява поведението на главния си режисьор. "Непристойно положение на служител, който не понася ГЕРБ, не понася ДПС, БСП, не понася никого освен себе си", така описва той все още "анонимния" хулиган. В същото интервю той нарича постъпката на Морфов "фашизъм" и я сравнява (нерде Ямбол, нерде Стамбул) със знаците Z, които путинската власт поставя по вратите на неудобните артисти. Самата Кръстева пък определи режисьора като "насилник" в свое изявление в социалните медии.

Драмата в Народния театър добива нови и нови измерения. След като актьори и режисьори заеха страната на колегата си Александър Морфов и на директора Васил Василев, засегнатата пиарка Велислава Кръстева почувства нужда от публично изявление в своя защита.

 

Още по темата