Медия без
политическа реклама

13 педофили с добри доходи са арестувани в България

Сред тях са пилот, оценител на недвижими имоти, собственик на спортен магазин, IT специалист

18 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

13 души с добри доходи са арестувани при операция в цялата страна срещу разпространяването на детска порнография. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и Националната следствена служба. Акцията е проведена едновременно на 20 адреса, като е започнала точно в 7 часа. В нея са участвали 30 следователи, 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи.

При операцията са арестувани пилот от нискобюджетна авиокомпания, оценител на недвижими имоти, собственик на спортен магазин, IT специалист. Всички те били заможни, с добри доходи, а повечето и с добри позиции. Сред задържаните има и мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор и др. Мъжете са на възраст между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50 на сто от задържаните са семейни, с деца, с добри финансови възможности, обяви шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той изрази надежда в рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори да повдигнат обвинения на всички задържани. Санкцията за престъпления от този характер е лишаване от свобода до 6 години и до 8 хиляди лева глоба. Въпреки че мъжете са разпространявали порнографските материали във виртуална среда, психопрофилът на такива хора показвал, че те много лесно преминават в реална среда, твърди шефът на НСлС.

От думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева стана ясно, че всички те са били с позиции и живот, от които никой не можело и да предположи с какви гнусни неща се занимават всъщност. Всички арестувани са се занимавали със сваляне и споделяне на детска порнография, като имало материали за деца от 2 до 10 години. 

При акцията, проведена на територията на цялата страна - задържаните са в София, Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Стара Загора, Хасково, са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца, които са от бившите съветски републики и Далечния изток. Ще се проверява дали има българчета сред тях.

Завеждащият отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев отбеляза, че за разлика от други операции, при тази не са използвани  данни от чужди специални служби. „Цялата разработка и реализация е плод на доброто взаимодействие между отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, отдел „Киберпрестъпления“ на НСлС и наблюдаващите прокурори от ПРБ“, посочи Василев. Той обясни, че двама от задържаните са споделяли активно файлове с детска порнография в изключителна близост до дом за деца, лишени от родителски грижи. Предстои по образуваните досъдебни производства да бъдат повдигнати обвинения на  лицата, за които са събрани доказателства, че са разпространявали порнографските материали. Задържаните мъже не са се познавали, вероятно са общували помежду си с виртуални имена, с анонимни профили.   

„Ние трябва да спасим нашите деца. Тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото. Никой да не си мисли, че е анонимен. Ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него“, заяви Борислав Сарафов.

Още часове по-рано прокуратурата подгряващо се похвали с мащабна операция срещу разпространението на детска порнография и с разбиването на педофилска мрежа. Обявено бе, че операцията e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват множество прокурори и следователи от Националната следствена служба. 

"Поздравявам прокурорите и следователите от отдел “Киберпрестъпления”, които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография", написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Още по темата