Медия без
политическа реклама

Борисов: Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем

Водачът на ГЕРБ настоя спешно да се сменят машините с друг модел, както иска ДПС

18 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС
Бойко Борисов

Бойко Борисов няма никакво намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване. Това стана ясно от негово пространно изявление след спешна среща с парламентарната му група тази сутрин.

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуване", обяви той. Това на практика означава да се запази абсурдната система, която искат депутатите му - с хартиени бюлетини и с измислените от тях "бюлетини от машинно гласуване". С други думи, най-същественото от законовите поправки, които предизвикаха тежък политически разрив в парламента, ще остане недокоснато.

Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

Борисов предложи "да въведем същите машини като в Щатите, Великобритания и Австралия, а не на Мадуро". А това е всъщност идеята на ДПС - да се изхвърлят сегашните устройства със сензорен екран и да се купят такива от друг модел, който брои хартиени бюлетини, и така да се запази ключовата роля на хартията в изборния процес. За отбелязване също е, че първата масова употреба на машини за гласуване беше на изборите през април м.г., които бяха организирани от кабинета "Борисов 3" именно с "машините на Мадуро". Сега Борисов даже заговори да се поръчат "спешно същите четци и машини, на които се гласува в Америка". Пред Нова нюз Йордан Цонев от ДПС заяви, че ДПС са за 100 % машинно гласуване, но единствено с американски машини.

Вождът на герберите изкара и собствена версия на обвинението срещу хората му, че разнасят чували с бюлетини. "Флашките в една торба ги разнасяха хората на Бойко Рашков (вътрешният министър в кабинета "Петков" - бел.ред.) в чужбина! Къде са ходили, кой ги е гледал, как след това има контрол върху тези флашки - въобще тази тема не се повдига", възмути се той. Всъщност разнасянето на машините, както и на всичко друго, свързано с изборите в чужбина, беше задача на външното ни министерство, не на МВР.

Две години минаха, в които герберските фелдфебели не можеха да мачкат парламента, и всички забравихме какви страшилища са. Ето, събраха се с БСП и ДПС, почувстваха се силни, подхванаха изборния закон и само за ден го направиха на трески.

Борисов атакува опонентите си, че провалят работата на парламента, като отказват да влязат в пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина. "Те си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори. Апокалипсисът след тях е непоправим и Кирил и Асен (съпредседателите на ПП - бел.ред.) го знаят прекрасно това, и ДБ го знае", заяви той. И заплашително предупреди, че България може да бъде осъдена от "Газпром", и няма да има парламент, който да даде парите, за да се разплатим с руската компания.

Водачът на ГЕРБ препоръча на депутатите си, както и вчера, да не разпускат обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), както и да не премахват изборния район в чужбина. Той се ядоса на заглавия в медиите, че герберите са извършили "атентат срещу демокрацията", и обяви, че такъв имало миналата година, когато беше въведено повсеместното машинно гласуване.

Лидерът на ГЕРБ даде внезапна пресконференция в централата на партията и отмени частично промените в Изборния кодекс, които в среднощно заседание правната комисия прие. Те бяха прокарани с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Накрая се обърна към другите парламентарни групи с предложение за нови политически разговори - не само за Изборния кодекс, но и по други теми. Той прикани опонентите си да се срещнат още днес и да се разберат как ще работи парламентът.

Всичко това е част от  суматохата, настанала около промените на изборните правила, извършени по късни доби в парламентарната правна комисия онзи ден. Довечера се планира протест срещу идеите, прокарани от "хартиената коалиция" на ГЕРБ, БСП и ДПС: 

Наситеният с политически събития петъчен ден е съпроводен и от протестни граждански активности. Поводът - прокараните от ГЕРБ, БСП и ДПС през правната комисия на Народното събрание промени в Изборния кодекс.  Допълващи прояви започнаха във Варна в 18 ч.

 

Още по темата