Медия без
политическа реклама

Двоен късмет за България в жребия за Евроволей `23

Целта и пред двата отбора са 1/4-финалите, обяви президентът на федерацията

17 Ноем. 2022Обновена
Youtube
Жребият за Евроволей `23 беше изтеглен в театъра "Палацо Реале" в Неапол.

И мъжкият, и женският национален отбор по волейбол извадиха късмет при тегленето на жребия за европейските първенства през 2023 г. България е съдомакин на мъжкия турнир заедно с Италия, Северна Македония и Израел (28 август - 16 септември). При дамите шампионатът ще се проведе също в четири страни - Италия, Белгия, Германия и Естония (15 август - 3 септември).

Церемонията по разпределяне на 24-те финалисти при всеки пол беше проведена в сряда вечер в Неапол. Като наш посланик на сцената в емблематичния театър "Палацо Реале" излезе играещият за италианския "Верона" Алекс Грозданов.

При мъжете отборът ни, който от Нова година ще бъде воден от Пламен Константинов, оглави група В, мачовете от която ще се играят в зала "Конгресна" на ДКС във Варна. Съперници на нашите волейболисти в Морската столица ще бъдат европейският вицешампион Словения и отборите на Финландия, Украйна, Хърватия и Испания.

За фазата на елиминациите ще се класират първите четири тима от всяка група. В България ще се играят четири от осемте 1/8-финала, както и два от четирите 1/4-финала. Финалната четворка ще бъде в Италия.

 

Жребий за Евроволей `23 (мъже)

Група А: (Рим, Перуджа, Анкона, Бари, Болоня)

Италия, Швейцария, Сърбия, Германия, Белгия, Естония

Група В: (Варна)

България, Финландия, Словения, Украйна, Хърватия, Испания

Група С: (Скопие)

Северна Македония, Черна гора, Полша, Нидерландия, Чехия, Дания

Група D (Тел Авив)

Израел, Румъния, Франция, Турция, Португалия, Гърция

 

При жените тимът на България със селекционер италианеца Лоренцо Мичели също попадна в група В, където са още настоящият европейски шампион Италия и отборите на Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Швейцария. Срещите от този поток ще се играят в четири италиански града - Верона, Монца, Торино и Флоренция.

Регламентът е същият - първите четири отбора от всяка група ще се класират напред към елиминационната фаза, която ще включва 1/8-финали, 1/4-финали, 1/2-финали и мачове за медалите. Домакин на финалната фаза при дамите също ще бъде в Италия.

 

Жребий за Евроволей `23 (жени)

Група А: (Гент, Брюксел)

Белгия, Словения, Сърбия, Полша, Украйна, Унгария

Група В: (Верона, Монца, Торино, Флоренция)

Италия, Румъния, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Швейцария

Група С: (Дюселдорф)

Германия, Азербайджан, Турция, Чехия, Швеция, Гърция

Група D: (Талин)

Естония, Финландия, Нидерландия, Франция, Словакия, Испания

 

"Много съм щастлив, защото мисля, че групите ни са много добри. Имаме шансовете играейки добре, да се представим добре и да минем в следващите фази. Целта и пред двата отбора ще бъде участие в 1/4-финалите. Надявам се, че ако всичко върви наред и ако всички състезатели при мъжете и жените са здрави, защо да не отидем и по-напред", коментира президентът на българската федерация по волейбол Любомир Ганев, който присъства на жребия в Неапол.

 

Join this channel to get access to perks:https://www.youtube.com/channel/UC8XRC858pOERvclUDb_d7rg/joinWatch every match live & on-demand at 👉 https://www.eu...

 

Още по темата