Quantcast

Медия без
политическа реклама

Комисия в НС ще се занимава с високите цени на дървата за огрев

"Създаването на психоза влияе на цените на дървесината", предупреди министърът на земеделието Явор Гечев

БГНЕС

С пълно мнозинство парламентът гласува предложението на "Продължаваме промяната" да се създаде временна комисия, която ще се занимава с проблемите, свързани с недостига и високите цени на дървата за огрев, липсата на данни за обеми за сеч, неясните критерии за лицата, които ще получат дърва и спекулативните ценови практики на определени търговци.

Идеята е решенията да се вземат в рамките на 10 дни, а самата комисия ще същуствува един месец.  За председател на комисията бе избран Любен Иванов от "Демократична България".

Държавата се мъчи да избегне недостиг на дърва за огрев с рекордна сеч - такава е парадоксалната ситуация по отношение на осигуряването на топлина за редица български граждани от села и градчета.

От "Възраждане" побързаха да обвинят "евроатлантическата тълпа" за това, че с налагането на санкции върху Русия, се е стигнало до недостиг на дърва за огрев.

"Искате всички грехове да ги припишете на "Продължаваме промяната", отвърна Мирослав Иванов. "Това не е редно. Трябва да се върнем години назад, когато българските гори бяха умишлено запалвани, за да може дървеният материал да бъде продаван. Никой не си правеше труда да ги засажда отново", каза бившият зам.-председател на Народното събрание.  И допълни, че вината не е в ПП, а в "определени кръгове, които печелят доста от подобен износ на дървен материал". 

Искрен Митев от ПП попита "Възраждане" какво е тяхното решение за справяне с високите цени и липсата на стоки. "А защо не призовете за пореден път да излезем от ЕС?", попита иронично Митев. Даниел Петров от националистите лаконично отговори, че решението е да се вдигнат санкциите.

Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" побърза да смени темата, като насочи дебата към проблема с нерегламентираното използване на дървесина. "Проблемът с ползването на дървесина е многопластов. В Родопите например сме наблюдавали с колеги масово как се гори иглолистна дървесина. Има места като Ихтиман, Карлово, Сатовча, Велинград, където напрежението е налице. Конкуренцията между хората и бизнесът разчита на дървата", каза Дунчев и продължи да изрежда и други наболели проблеми като спекулата, която започва от складовете, минава през кметовете към ползвателите и бизнеса и не може да бъде спряна. "Държавата губи милиони евро от спекула с дървесина и фирмите на ГЕРБ и ДПС, с които той работи в различни градове", обвини Дунчев. Водещият заседанието Йордан Цонев предотврати нов скандал и направи забележка на младия депутат, че "политическите партии нямат фирми".

Според бившия министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков и настоящ депутат от БСП Иван Иванов пробремът не е в недосига на дървесина, а в това до кого достига. И изрази надежда комисията да работи експертно, за да не се използва дърводобивът за политически цели.

Министърът на земеделието Явор Гечев призна, че съществуват затруднения, но увери, че ще има достатъчно дърва за зимата. И предупреди, че създаването на психоза влияе и на цените на дървесината.

Още по темата