Медия без
политическа реклама

Предизборно Фандъкова пак обеща Зелен ринг в София

Новият срок за старт на изграждането му е 2023 г.

16 Ноем. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Голяма част от териториите, в които трябва да минава Зеленият ринг, пустеят от години.

Около година преди местните избори през 2023 г. управляващите в София за пореден път обявиха, че ще строят Зелен ринг, който да се ползва от пешеходци и велосипедисти. Той трябва да се появи по протежението на старите и изоставени железопътни линии в града, които са собственост на транспортното министерство. След като в предизборната си програма през 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова написа, че първият участък от ринга – от ж.к. „Слатина“ до гара „Пионер“, ще започне да се изгражда през 2020 г., сега новият срок е пролетта на 2023 г. Всъщност ГЕРБ говорят за пешеходно и велосипедно свързване на различни квартали на общината от повече от 10 години.   

Както и през 2019 г., когато на събитието се появи бившият транспортен министър Росен Желязков от ГЕРБ, и вчера Фандъкова заяви, че в близко бъдеще държавата ще даде на общината собствеността на старите ж.п. линии, които в момента са в активите на НКЖИ. Кметът благодари на действащия служебен транспортен министър Христо Алексиев, който я уверил, че това ще се случи в най-кратки срокове. Фандъкова поясни, че това вече е възможно да се случи, тъй като изготвеният Подробен устройствен план на част от бъдещия ринг вече е готов. Тя изрази надежда, че скоро той ще бъде приет от Столичния общински съвет. 

Изграждането на дългообещаваната велосипедна алея по линията на бившето железопътно трасе от ВТУ "Т. Каблешков" в "Слатина" до гара "Пионер" може би ще започне през 2022 г. Това стана ясно днес от думи на кмета на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта.

Изграждането на Зеления ринг би дало достъп до най-големия линеен парк в София на близо 250 000 души в 30 софийски квартала, поясниха от Столична община.  Ако се изгради, рингът би свързал "Западен парк", "Разсадника", "Красна поляна", "Сердика", Центъра, Зона Б5, зоната около Руски паметник, "Лагера", "Красно село", "Хиподрума", "Белите брези", "Стрелбище", "Борово", "Гоце Делчев", "Хладилника", "Изток", "Изгрев", "Дианабад", "Гео Милев" , "Христо Смирненски", "Слатина", "Христо Ботев", "Сухата река", "Хаджи Димитър", "Левски", "Орландовци", "Бенковски", "Лев Толстой", "Надежда", "Захарна фабрика", "Света Троица" и "Гевгелийски/Илинден".

Общественото обсъждане на проекта на Столична община, с който се дава началото на изграждането на т. нар.

 

Още по темата