Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъж е с опасност за живота след падане в изкоп на ВиК във Варна

Дружеството набързо засипа рова след инцидента

15 Ноем. 2022
Опасният изкоп набързо бе запълнен след инцидента.

Пореден инцидент стана с пропадане на човек в необезопасен изкоп - този път във Варна. Случаят е от 11 ноември и за него се разбра от репортаж на БНТ тази сутрин, като дъщерите му са потърсили медиите след другото подобно безобразие - в Пловдив.

Дълбокият над 2 м изкоп остава след отстраняване на сериозна авария. В петък мъжът се прибирал по тъмно и в дъжд, когато се спънал в едно паянтово пано на изкопа, ужким вършещо ролята на заграждение и паднал вътре. Човекът е с парализа на четирите крайника и все още е с опасност за живота в болница. Местното ВиК дружество обяснява, че било практика, след като е отстранена аварията, да се изчака няколко дни и да не се покрива изкопът с чакъл, за да се проследи дали няма да има други течове. От дружеството не коментират защо така безобразно са оставили изкопа необезопасен, но вчера бързо са го запълнили. Дъщерите казаха, че ще търсят правата на баща си в съда.

Преди два дни пловдивчанин хлътна в отворена шахта в кв. "Коматево" и прекара заклещен в нея 11 часа. След този инцидент и друг пловдивчанин се оплака от падане в зееща дупка в същия квартал, като при него злополуката е завършила със счупено ребро и травми на белия дроб. Той е подал сигнал в район "Южен", но шахтата така и си останала отворена. От обясненията на хората се разбра, че тези шахти стоят отворени от ремонта на Коматевско шосе, направен през 2018 г. Едва след последните инциденти район "Южен" тръгна да проверява шахтите по шосето, въпреки че граждани са подавали много сигнали за тях.

Кметът на район "Южен" Костадин Язов хлъзгаво разпредели вината за тази небрежност. "Грешката е комплесна и е въпрос на решение, което трябва да се вземе към момента на предаване на обекта за експлоатация. Това трябва да го направи контролният орган - да огледа всички дейности, които трябва да бъдат обезопасени или зарити. Инвеститорският контрол е този, който установява всички редности или нередности, а строителният надзор се занимава само с процеса на изграждане само на сервитута на платното", коментира Язов пред БНР.

 

Ключови думи:

инцидент, шахта, пропадане

Още по темата