Медия без
политическа реклама

Украйна освободи 3000 кв. км за денонощие

Западът е на път към „обща победа“ срещу Русия, коментира външният министър Кулеба на срещата на АСЕАН

12 Ноем. 2022Обновена
В освободения Херсон местните жители върнаха украинската държавна символика

За денонощие украинската войска освободи 3000 кв. км, съобщи говорителят на южното командване Натали Гуменюк, предават местните медии. На практика цялата територия на Николаевска област също е освободена. 

В освободения Херсон са започнали "стабилизационни мероприятия". Това означава прочистване на територията от окупатори, което ще трае няколко седмици. Украинските власти призоваха гражданите, които са се евакуирали от района на Херсон, да не бързат да се връщат - инфраструктурата е разрушена, предполага се, че има и мини. В снощното обръщeние президентът Зеленски заяви: "Херсон е наш. Същото ще се случи и в онези градове, които очакват нашето завръщане. Украйна ще отиде при своите хора". 

Това видео стана вайръл в Туитър. Войник се прибира в Херсон, баба му го посреща на улицата, паднала на колене.

В освободения Херсон хората пеят и танцуват "Червона калина"

Руските окупатори преместиха административната столица на района от Херсон в Геническ. "Там се намират всички органи на вастта", съобщава представител на местната администрация. Херсон беше единственият административен център, завладян от руската армия от началото на войната. 

Говорителят на Кремъл Песков заяви, че оттеглянето на руската войска на левия бряг на Днепър по никакъв начин променя статута на Херсонска област, която Русия включи в територията на държавата с непризнат в света референдум. 

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба коментира превземането на Херсон на срещата на Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа: "Борбата за освобождаването на Украйна продължава. Ние побеждаваме в сраженията. Но войната продължава".

Кулеба каза пред журналисти в Пномпен, че не е молил за среща руския външен министър Лавров, който също е там. "Ако той ни покани, ще обмислим внимателно поканата", каза Кулеба и добави, че Русия трябва да подходи към преговорите добросъвестно. "Няма никакви данни, че Русия води искрено преговори. Да седнем на масата за красива снимка - правили сме го вече, пробвахме", каза Кулеба. 

Той призова страните от АСЕАН да предприемат всички възможни мерки, за да попречат на Русия да играе "игри на глада" по отношение на украинската черноморска сделка за зърно, която може да изтече следващата седмица. 

На пресконференция в Камбоджа, в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) Кулеба каза, че не е достатъчно Русия да остане част от сделката и трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че нейните инспектори не забавят умишлено доставките и не принуждават световните цени да се покачват.

"Призовавам всички членове на АСЕАН да вземат възможните мерки, за да спрат Русия да играе игри на глада със света. Зърненият коридор трябва да бъде изключен от конфликта. Каквото и да се случва на бойното поле, Русия не трябва да използва този коридор като средство за изнудване в международните отношения", каза той.

Дмитро Кулеба заяви, че Западът е на път към „обща победа“ срещу Русия, като същевременно приветства военната помощ, направила възможно отвоюването на Херсон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
„Малцина вярваха, че Украйна ще оцелее“, каза Кулеба на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на високо равнище на държавите от Югоизточна Азия в Камбоджа.
"Само заедно можем да надделеем над Русия и да я прогоним от Украйна. На пръв път сме", добави Кулеба.
"Това се случва сега и нашата победа ще бъде наша обща победа – победа на всички миролюбиви държави по света", допълни украинският първи дипломат.
Кулеба каза, че украинците, които празнуват освобождението на Херсон, са благодарни и трогнати до сълзи от решението на САЩ да изпрати на Киев военна помощ за милиарди долари. Блинкън похвали „забележителната смелост“ на украинската армия и народ и обеща американската подкрепа „да продължи толкова, колкото се наложи“, за да бъде победена Русия. Държавният секретар придружава президента Байдън на срещата на АСЕАН.

БАЙДЪН ОБЪРКА КАМБОДЖА С КОЛУМБИЯ

"Бих искал да благодаря на премиера за лидерската роля, която играе Колумбия като председател на АСЕАН", заяви Байдън при откриването на срещата на върха на АСЕАН в камбоджанската столица, седнал до премиера на Камбоджа Хун Сен. Камбоджа е ротационен председател на АСЕАН, а Колумбия не членува в групата, предвид факта, че се намира в Южна Америка. 

Колумбия по някаква причина не излиза от мислите на Байдън, защото той допусна същия лапсус, когато говори пред журналисти, преди да потегли за Камбоджа, откъдето започна обиколката му в Азия за участие в три срещи на върха. "Потеглям за Колумбия", заяви той, но после бързо се коригира.

 

Ключови думи:

Херсон, освободен

Още по темата