Медия без
политическа реклама

България ще обучава украински военни

Русия: Решението на София за военна помощ за Киев е неприятелски акт

09 Ноем. 2022Обновена

Министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев приеха решение, с което декларират готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EU МАМ).

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС с първоначална продължителност 2  години от началото си. 

България има в повече само боеприпаси и това е нещото, което може да даде на Украйна. Това се подразбра от участието на военния министър Димитър Стоянов в предаването "Панорама" по БНТ.

Мисията е част от Интегрирания подход на ЕС за подкрепа на Украйна. Целта е да подобри военните способности на Въоръжените сили на Украйна – да се възстановят и да защитят териториална цялост на страната в рамките на международно признатите й граници, да защитят суверенитета и сигурността на своите граждани.

Парламентът одобри страната ни да предостави военна помощ на Украйна.

Участието на Република България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна, е мотивът на българските министри.

С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност.

Мисията на ЕС е за обучение на украински военни в страни от ЕС. Тя бе създадена на 17 октомври 2022 г. Оперативният й щаб е в Брюксел.

Камарата на представителите на САЩ одобри отпускането на 100 млн. долара за обучение на украинските военни за управление на американски самолети. Предложението е прието от долната камара на Конгреса като изменение на бюджета за отбрана за следващата финансова година.

Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това заяви по-късно в сряда говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредния неприятелски акт срещу страната ни, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", каза Захарова на брифинг.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

По думите й сега отговорността за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа се носи в пълна степен и от София, отбелязва ТАСС. "Убедени сме, че българските законодатели са запознати с фактите за незаконен трафик на оръжие, включително от чужбина, на контролираните от Украйна територии, и не може да не осъзнават опасността от попадането му в ръцете на терористични групировки и бандитски формирования в много горещи точки по света", подчерта Мария Захарова.

Още по темата