Медия без
политическа реклама

Бившият шеф на ФИФА: Мондиал `22 в Катар е грешка

Световното първенство трябваше да е в САЩ като жест в името на мира, обяви Сеп Блатер

09 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС архив
Сеп Блатер показва листа с името на Катар при обявяването на домакина на Мондиал `22 по време на специална церемония на 2 декември 2010 г. в централата на ФИФА в Цюрих.

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна, че предоставянето на домакинство на световно първенство по футбол на Катар е било грешка. Също така 86-годишният швейцарец разкри, че първоначалният избор за организатор на Мондиал `22 са били САЩ.

Именно Блатер беше начело на световната централа през 2010 г., когато правата за организиране на XXII шампионат на планетата бяха присъдени на 3-милионната държава в Близкия Изток. Самият той твърди, че още по онова време е бил на мнение, че турнирът "не бива да отива" в Катар през 2022 г.

"Изборът на Катар беше грешка - заяви Блатер в интервю за швейцарския в. "Тагес Анцайгер" във вторник. - Тогава всъщност в изпълкома се бяхме обединили около мнението, че Русия трябва да получи Мондиал `18, а САЩ - Мондиал `22. Това щеше да бъде жест в името на мира, ако двата най-дълго враждуващи политически опонента домакинстват световното първенство един след друг."

Относно Катар швейцарецът добави:

"Това е твърде малка страна. Футболът и световното първенство са твърде големи за нея."

По-малко от две седмици преди началото на необичайния Мондиал `22 (20 ноември - 18 декември) Сеп Блатер приема, че именно той носи основната отговорност за локацията и периода на провеждане на турнира. Но също така посочи тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини като главен инициатор за обръщането на вота. Преди 12 години изпълнителният комитет на ФИФА направи своя избор с 14:8 гласа за Катар срещу САЩ.

"Мога само да го повторя: изборът на Катар беше грешка и аз нося отговорност като президент в онзи момент - заяви Блатер. - Благодарение на четирите вота на Платини и неговия екип съмишленици световното първенство отиде в Близкия Изток вместо в Съединените щати. Това е истината."

Блатер допълни, че през 2012 г. ФИФА е направила промени в критериите за избор на страни домакини заради притесненията относно експлоатацията на работници мигранти при строителството на стадионите за Мондиал `22 в Катар.

"Оттогава се взимат предвид социалната политика и човешките права", посочи бившият шеф на световния футбол.

По-рано тази година Сеп Блатер и Мишел Платини бяха оправдани по делото за измама, злоупотреба с власт и корупция, свързано с изплащането на хонорар от €2 млн. на французина от сметка на ФИФА през 2011 г.

От друга страна домакинството на Катар на световното първенство е обградено от противоречия от самото начало. Още връчването на правата на двата мондиала през 2018 и 2022 г. на Русия и Катар предизвика обвинения в корупция, което доведе от две отделни разследвания - от прокуратурата в Швейцария и от министерството на правосъдието на САЩ, но без съществен резултат. Както Москва, така и Доха отрекоха да са действали неправомерно и бяха оправдани от вътрешно разследване на ФИФА през 2017 г.

Тревожните сигнали по отношение на човешките права в Катар пък бяха почти ежедневие през последното десетилетие. Появиха се данни за хиляди загинали работници по време на изграждането на съоръженията и инфраструктурата на Мондиал `22. Отворен е и въпросът за третирането на хората с ЛГБТ+ наклонности, тъй като еднополовите връзки в страната са криминализирани.

Поне 6750 мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар, откакто емирството спечели домакинството на футболния Мондиал 2022 преди 12 години. Реалният брой според в.

Още по темата