Медия без
политическа реклама

Борис Бонев призова ПП и ДБ за обединение на кметския вот в София

Срещу ГЕРБ трябва да се издигне човек, който е посветен на столицата, а не парашутист, каза лидерът на "Спаси София"

09 Ноем. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Борис Бонев

Борис Бонев, лидерът на гражданската организация „Спаси София“, която вчера обяви превръщането си в партия, призова за обединение с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и общо явяване на предстоящите кметски избори в София през есента на 2023 г. „Смятам, че „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Спаси София“ трябва да намерим общ път за явяване на изборите. Каква ще е формулата, кои ще са хората – това е въпрос на разговори“, каза той по Нова телевизия. На въпрос дали „Спаси София“ биха подкрепили за кмет в столицата човек, посочен от „Продължаваме промяната“, Бонев коментира, че според него бъдещият избраник трябва да е човек, който „през годините посветено е работил за града“. „Нагледали сме на парашутисти, нагледали сме се на хора, които използват града ни като трамплин за национална политика. Не искаме това. Има достатъчно проблеми за решаване, София не е малка хапка. Градът се нуждае от човек, който е посветен. Очаквам да седнем на масата за разговори, да се обединим около приоритети, след което да се обединим и около подходящите хора, които биха могли да ги изпълнят“, поясни общинският съветник от „Спаси София“.  

На кметските избори през 2019 г. като независим кандидат Борис Бонев получи около 48 000 гласа от софиянци. Гласовете за него и за кандидата на ДБ арх. Борислав Игнатов сумарно бяха повече от тези за Мая Манолова, която бе подкрепена от БСП. На балотажа срещу действащия кмет Йорданка Фандъкова се яви бившият депутат от левицата.  

На въпрос дали той ще се кандидатира за кмет, Бонев каза, че като представител на организацията си в общинския съвет е натрупал сериозен административен, а също и политически опит през последните години, и че „Спаси София“ е събрала „страхотен екип от експерти“. „Да, една от целите ни е да управляваме София. Но смятам, че предвид тежкото наследство на ГЕРБ след 17 години несправяне със задълженията им да управляват качествено този град, би било изключително безотговорно да не се случи обединение на всички прогресивно и демократично мислещи сили в София“, каза още основателят на „Спаси София“.

Бонев поясни, че причината да регистрира партия „Спаси София“ е желанието му да участва пълноценно в следващите местни избори в столицата. „Нашият фокус е София и ние няма да участваме в национални избори. За съжаление българското законодателство не позволява да се регистрират граждански листи. Без листи обаче няма как да имаш мнозинство в общинския съвет. А за да се случат всички онези необходими промени и реформи в града при новото управление, освен кмет, трябва да има мнозинство и в общинския съвет“, коментира той.

Още по темата