Медия без
политическа реклама

София прави нов открит паркинг на метри от пустеещ закрит

За терена ще бъде обявен търг, на който ще могат да се явят изключително малко фирми

Новият общински паркинг в "Люлин" ще се намира в ограденото в червено кръгче, а със стрелка е посочено мястото на пустеещия буферен паркинг на метростанция "Сливница".

През последните дни управляващите в Столична община дават нагледен пример как изпълняват програмата си за изграждане на нови паркинги в кварталите, която заемаше солидна част от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова. Във финансовата и транспортната комисии на Столичния общински съвет бе прието предложение на общински съветници от мнозинството в София – коалициите ГЕРБ -СДС и ВМРО-„Атака“, и на кмета на район „Люлин“ Милко Младенов (ГЕРБ). То е за оформянето на открит общински паркинг на терен на Столична община, намиращ се на бул. „Панчо Владигеров“ в първи микрорайон. Въпросният терен е с големина от 2,5 дка и в момента също се предлага като охраняем паркинг от частна фирма, въпреки че според регулационния план на квартала е предвиден за озеленяване.

Столична община обаче има намерение да проведе търг за имота за срок от 10 години и отново да го предостави за открит общински паркинг. Кметът на „Люлин“ поясни, че районната администрация е задействала процедура в терена за озеленяване да се обособи и петно за паркиране. Местата в него се очаква да бъдат около 170, а началната цена на търга ще е 2066 лв. без ДДС. Прави впечатление, че от ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ предлагат в конкурсните книжа да се включи изискване, че в обществената поръчка мога да участват само фирми, които през последните 5 г. са управлявали не по-малко от 3 паркинга с не по-малко от 2000 паркоместа. Според хора в Столична община на подобно условие отговаря единствено общинското дружество ЦГМ, което се очаква и да спечели предстоящата процедура. Друго условие е бъдещият наемател на мястото да предлага услугата „Паркирай и пътувай“, при която собственици на билети и карти за метрото могат да паркират безплатно за определено време в буферните паркинги в метростанциите в София. 

Скандалното в случая е, че само на около 100 м. от споменатия терен за озеленяване Столична община разполага с почти готов закрит буферен паркинг за около 270 автомобила, намиращ се на територията на станция „Сливница“. Същата функционира от 1998 г., но от тогава досега съоръжението не се пуска в експлоатация. В последната предизборна кампания Фандъкова обеща въпросния паркинг да заработи, но обещанията й останаха мираж. Вместо това колите продължават да паркират на зелените площи над метростанция "Сливница" и цялата зона е силно разкаляна.

По време на дебатите вчера кметът на „Люлин“ ясно даде да се разбере, че буферният паркинг скоро няма да види бял свят и че с предоставянето на съседния терен на ЦГМ ще се даде лесна възможност да прибира пари от софиянци без почти никакви инвестиции. „Предвид факта, че довършването на полуготовия от 20 г. паркинг на „Сливница“ ще струва около 10 млн. лв, създаването на нов паркинг в близост до него е лесен вариант да осигурим около 60 места за услугата „Паркирай и пътувай“ и да разтоварим бул. „Панчо Владигеров“, по който в момента паркират колите. Решението вероятно е на порции и не е генерално, но е една стъпка за решаването на този проблем“, коментира Младенов.

Предложението, внесено от шефа на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ и от Карлос Контрера от ВМРО, бе прието в транспортната комисия с гласовете на техните общински групи. Срещу него гласуваха от „Демократична България“, които внесоха искане срокът на бъдещия договор да се намали от 10 на 5 г., тъй като на наемателя няма да се налага да прави големи инвестиции. Презумцията бе, че конкурсът все пак може и да не се спечели от ЦГМ. Предложението обаче не бе прието. В окончателния вариант на решението, утвърдено от Столичния общински съвет, бе записано, че бъдещият наемател ще ползва терена до прилагане на подробния устройствен план, но не повече от 10 г. 

Представителят на ДБ Симеон Ставрев коментира още, че с предоставяне на по-малкия терен на общинската фирма пробемът с паркирането около "Сливница" не се решава, защото като цяло паркоместата остават същите на брой. Не последва обаче коментар от управляващите.     

Още по темата